Sekso darbuotojų legalizavimas sumažintų užsikrėtimo ŽIV atvejų, rodo tyrimas

  • Teksto dydis:

Įstatymų, kuriais draudžiama teikti sekso paslaugas, panaikinimas ateinantį dešimtmetį žymiai sumažintų užsikrėtimo ŽIV atvejų, rodo tyrimas, kuris antradienį buvo pristatytas pasauliniame AIDS forume.

Moterys sekso darbininkės yra vienas didžiųjų ŽIV pandemijos veiksnių ir kartais būna pernešimo tiltas tarp užsikrėtusių narkomanų ir seksą perkančių heteroseksualių vyrų.

Tačiau politikai nesutaria, kaip geriausia būtų spręsti šį klausimą ir kokia politika geriausiai veikia mažinant ŽIV riziką ir sekso darbininkėms, ir jų klientams.

Ieškodami atsakymų tyrėjai, kurie kalbėjo 20-ojoje tarptautinėje AIDS konferencijoje, sukūrė matematinį modelį, pagrįstą duomenimis iš virtinės valstybių.

Iš visų pagrindinių politinių galimybių efektyviausia pasirodė esanti dekriminalizavimas.

Prostitutės, kurios legaliai verčiasi savo amatu, dažniau sulaukia patarimų dėl saugaus sekso, naudoja prezervatyvus ir gauna prieigą prie vaistų, kurie slopina AIDS sukeliantį virusą.

„Sekso darbo dekriminalizavimas padarytų didžiausią poveikį ŽIV epidemijos kursui, ... užkirsdamas kelią 33-46 proc. užsikrėtimo ŽIV atvejų ateinantį dešimtmetį“, – nurodo tyrimo autoriai, kurie savo išvadas taip pat paskelbė „The Lancet“ interneto svetainėje.

Atskirai „The Lancet“ paskelbtame komentare buvo sukritikuotas vadinamasis švediškas sekso darbuotojų modelis, kuris pelno palankumą kai kuriose Europos dalyse.

Švedijoje sekso darbuotojos nėra kriminalizuojamos, tačiau kriminalizuojami tie, kurie perka jų paslaugas ar iš jų pelnosi – klientai ir sąvadautojai.

Šio modelio šalininkai teigia, kad jis trukdo prekybai žmonėmis.

Tačiau tokie teiginiai yra „nepagrįsti“, sakoma komentare.

„Kovotojai su prekyba žmonėmis tvirtina, kad kriminalizavimas stumia sekso industriją dar labiau į pogrindį, o tai nulemia daug mažesnes galimybes identifikuoti asmenis, kurie buvo parduoti“, – priduriama jame.


Šiame straipsnyje: AIDStyrimasseksaspaslaugosŽIV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių