Save su Hitleriu palyginęs R. Duterte Holokausto memoriale nuomonę pakeitė

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė), kuris kartą lygino save su Hitleriu, pirmadienį aplankė Izraelio nacionalinį Holokausto memorialą ir apgailestaudamas dėl nacių vykdyto genocido, nusinešusio maždaug 6 mln. žydų gyvybes, pavadino nacių lyderį „pamišusiu“.

Šis komentaras žymi didelį Filipinų lyderio retorikos pasikeitimą – vos prieš dvejus metus jis savo kovos su narkotikais kampaniją lygino su Holokaustu ir sakė, kad „džiaugtųsi išskerdęs“ 3 mln. narkomanų. Vėliau jis už tokius žodžius atsiprašė.

R. Duterte, kuris garsėja nekorektiškais protrūkiais ir yra kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais, memoriale „Yad Vashem“ kalbėjo tyliai ir pagarbiai. Jis sakė, kad Holokaustas niekada neturėtų pasikartoti ir kad „despotams“ nėra vietos šiuolaikiniame pasaulyje.

„Negalėčiau įsivaizduoti šalies, paklūstančios pamišusiam lyderiui, ir niekada negalėčiau suvokti vaizdo, kaip žmogus imasi žudynių, žudo senius, moteris ir vaikus. Tikiuosi, tai daugiau nepasikartos“, – sakė jis.

„Visada būna pamoka: kad pamišusių despotų ir lyderių reiktų atsikratyti pirmai progai pasitaikius“, – pridūrė jis.

R. Duterte, pirmąjį Izraelyje apsilankiusį Filipinų prezidentą, vyriausybė šiltai sutiko, nepaisydama kritikos, kad priima lyderį, kaltinamą teisių pažeidimais per kruviną kampaniją prieš narkotikų prekeivius. Pranešta, kad darbotvarkėje taip pat turėtų būti ginklų pardavimas Filipinams.

R. Duterte ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) prižiūrėjo trijų susitarimų – dėl prekybos, mokslo ir globos – pasirašymą. B. Netanyahu akcentavo ilgą šalių draugystę, tai, kaip Filipinai po Antrojo pasaulinio karo priėmė žydų pabėgėlius ir buvo vienintelė Azijos valstybė, balsavusi už Izraelio įkūrimą.

Jis pažymėjo, kad pastaraisiais metais sveikatos priežiūros padėjėjai filipiniečiai padeda pagyvenusiems žmonėms Izraelyje, įskaitant paties B. Netanyahu tėvą.

„Prisimename savo draugus ir ta draugystė bėgant metams suklestėjo, ypač per pastaruosius kelerius metus, – Filipinų prezidentui sakė B. Netanyahu. – Izraelyje pasireiškia nuostabus fenomenas, kai tūkstančių tūkstančiai šeimų džiaugiasi prižiūrėtojų filipiniečių parama pagyvenusiems žmonėms.“

R. Duterte padėkojo Izraeliui, priėmusiam maždaug 28 tūkst. darbuotojų filipiniečių ir prireikus padedančiam jo šaliai.

„Mūsų ta pati aistra taikai, ta pati aistra žmonėms, bet ir ta pati aistra neleisti, kad mūsų šalis sunaikintų tie, kurie laikosi iškreiptos ideologijos, kurie moka tik žudyti ir naikinti. Ir šia prasme Izraelis gali tikėtis bet kokios pagalbos, kokią Filipinai tik gali suteikti jūsų šaliai“, – sakė jis per bendrą pasirodymą su B. Netanyahu.

Filipinai ir Izraelis diplomatinius santykius užmezgė 1957 metais. B. Netanyahu stengėsi įsigyti sąjungininkų Azijoje, Afrikoje ir Lotynų Amerikoje, kur daug šalių istoriškai vengė Izraelio dėl jo elgesio su palestiniečiais.

Tačiau B. Netanyahu sulaukė kritikos dėl to, kad priėmė R. Duterte, kurio pajėgos kaltinamos nužudžiusios tūkstančius žmonių per kovos su narkotikais reidus nuo 2016 metų, kai jis atėjo į valdžią. Tais metais R. Duterte sukėlė pasipiktinimą savo kovos su narkotikais kampaniją palyginęs su Holokaustu, o save – su Hitleriu. Vėliau jis buvo priverstas atsiprašyti.

Neseniai jis scenoje privertė moterį jį pabučiuoti ir sakė, kad jo gimtajame Davao mieste bus daug išžaginimo atvejų, „jei bus daug gražių moterų“.

Per jo kampaniją prieš narkotikus, oficialiais policijos duomenimis, buvo nukauta 4 410 įtariamų platintojų ir vartotojų.

Teisių gynimo grupės sako, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius yra trigubai didesnis ir kad ši kampanija galbūt prilygsta nusikaltimams žmoniškumui.

73 metų buvęs prokuroras R. Duterte neigia toleravęs žudymą be teismo, bet atvirai grasino narkotikų prekeiviams mirtimi.

Vizito Izraelyje metu jis taip pat turi aplankyti paminklą, skirtą filipiniečių per Holokaustą vykdytam žydų gelbėjimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gikas

gikas portretas
Siaubas kazkoks.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių