Saudo Arabija draudimą moterims vairuoti panaikins kitą mėnesį

  • Teksto dydis:

Saudo Arabijos moterims vairuoti šioje karalystėje bus leidžiama nuo birželio 24 dienos, antradienį paskelbė Generalinio eismo departamento generalinis direktorius Mohammedas al Bassami (Mohamedas Basamis).

„Nustatyti visi reikalavimai moterims karalystėje pradėti vairuoti“, – sakoma M. al Bassami pareiškime, kurį paskelbė vyriausybė.

2017 metų rugsėjį karališkuoju įsaku buvo paskelbta apie dešimtmečius galiojusio draudimo moterims vairuoti – vienintelio tokio pasaulyje – pabaigą.

Moterys nuo 18 metų galės kreiptis dėl vairuotojo pažymėjimo, sakė M. al Bassami.

Penkiuose konservatyvios karalystės miestuose buvo įsteigtos vairavimo mokyklos moterims. Visos instruktorės bus moterys iš Saudo Arabijos, savo vairuotojo pažymėjimus gavusios užsienyje.

Užsienietiškus vairuotojo pažymėjimus turinčios moterys dėl vietos pažymėjimų galės kreiptis atskira tvarka, bet jų vairavimo įgūdžiai taip pat bus tikrinami.

„Ne paslaptis, kad daug moterų Saudo Arabijos Karalystėje turi užsienyje gautus vairuotojo pažymėjimus“, – priduriama pareiškime.

Ne paslaptis, kad daug moterų Saudo Arabijos Karalystėje turi užsienyje gautus vairuotojo pažymėjimus.

Anksčiau Saudo Arabijos moterys buvo paskelbusios peticiją, ragindamos vyriausybę panaikinti draudimą joms vairuoti, ir protestuodamos net sėsdavo prie vairo.

Manoma, kad už sprendimo panaikinti draudimą stovi įtakingas 32 metų kronprincas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas). Jis savo konservatyvioje šalyje stumia virtinę reformų.

Jo reformų plane laikotarpiui iki 2030 metų numatoma, kad prasidėjus erai „po naftos“ moterys sudarys beveik trečdalį darbo jėgos. Šiuo metu šis skaičius yra 22 procentai.

Sprendimas leisti moterims vairuoti gali suteikti joms mobilumo, kurio reikia norint dirbti.

Saudo Arabijos moterims nebereikia vyrų leidimo norint pradėti verslą.

Tačiau šalies aktyvistai sako, kad socialiniai pasikeitimai bus tik kosmetiniai, jei nebus išardyta nelanksti globojimo sistema, pagal kurią moterys turi gauti giminaičio vyro leidimą studijuoti, keliauti ir užsiimti kita veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių