Per santykių šaltuką tarp JAV ir Rusijos susitiks ministrai

  • Teksto dydis:

Rusijos ir JAV gynybos ir užsienio reikalų ministrai penktadienį susitinka Vašingtone nepaisydami šaltuko, apėmusio buvusių Šaltojo karo priešininkių santykius.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney (Džėjus Karnis) sakė, kad planuotas viršūnių susitikimas atidėtas dėl "pažangos trūkumo" sprendžiant nesutarimus su Maskva dėl "raketinės gynybos ir ginklų kontrolės, prekybos ir komercinių santykių, pasaulinio saugumo klausimų ir žmogaus teisių".

Toks atšaukimas, kokio nebuvo nuo 7-ojo dešimtmečio, tikriausiai reiškia laidotuvių varpus vadinamajam santykių perkrovimui - pirmąją Baracko Obamos (Barako Obamos) kadenciją inicijuotam bandymui padėti tvirtesnį pamatą Maskvos ir Vašingtono santykiams.

Akivaizdžiausia B.Obamos pykčio priežastis yra "nuviliantis" Rusijos atsisakymas perduoti Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną), buvusį JAV žvalgybos kontraktininką, kuris pabėgo į Maskvą nutekinęs JAV žvalgybos paslaptis.

Tačiau visas nesutarimų sąrašas yra ilgas ir daugelis jų iškils penktadienį, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

Rusija ir Jungtinės Valstijos nesutaria dėl Sirijos; Maskva palaiko Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), tiekia jam ginklus ir diplomatinę paramą Jungtinėse Tautose.

B.Obama ir Vašingtono sąjungininkės arabų pasaulyje remia sukilimą prieš B.al Assado valdymą ir baiminasi, kad jis laikysis įsikibęs valdžios, jeigu nebus izoliuotas nuo paramos iš išorės.

Vis dėlto J.Kerry ir S.Lavrovas, kurių asmeniniai santykiai, kaip pranešama, yra nuoširdūs nepaisant diplomatinio klimato, siekia drauge surengti Sirijos taikos viršūnių susitikimą.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) pažymėjo, kad esama sričių, kur šalys nesutaria, bet pridūrė, kad yra sričių, kuriose Rusija ir JAV darniai dirba drauge.

Ji ir kiti pareigūnai pažymėjo, kad Rusija padeda užtikrinti tiekimą JAV pajėgoms Afganistane ir turi bendrų interesų dėl to, kad būtų užkirstas kelias ginkluotės platinimui, taip pat - dėl santykių su Šiaurės Korėja.

J.Kerry taip pat iškels klausimą dėl žmogaus teisių padėties Rusijoje. Daugelis amerikiečių, tarp jų - B.Obama, reiškė pasipiktinimą Rusijos įstatymu, draudžiančių homoseksualizmo "propagandą".

Amerikos universiteto profesorė ir buvusi gynybos sekretoriaus pavaduotoja Celeste Wallander (Selest Volander) sakė, kad penktadienio susitikimas gali būti naudingas nepaisant planuoto viršūnių susitikimo atšaukimo.

"Užuot dirbę parengiamąjį darbą viršūnių susitikimui, jie, galimas daiktas,.. kalbės apie visus šiuos klausimus, kurie dar nėra išspręsti, kalbės apie strateginį stabilumą, raketinę gynybą, bet plačiau: ar vis dar galima tarptautinė konferencija dėl Sirijos, kokie bus tolesni žingsniai dėl Irano?" - sakė ji.

Su tuo sutinka ir Stevenas Piferis (Stivenas Paiferis) iš "Brookings Institution".

"Kai žvelgi į didelius klausimus, daugeliu atvejų - dėl (ginkluotės) neplatinimo, bandymo skatinti dvišalius komercinius santykius tarp abiejų šalių - abiejų šalių interesai siejasi", - rašė jis "Brookings" interneto svetainėje.

"Žinoma, yra sričių, kuriose nesutariama. Viena (tokių) yra Sirija, - rašė jis. - Yra nesutarimų dėl žmogaus teisių klausimų Rusijoje ir politinių represijų. Tačiau kai žvelgi į didelius klausimus - Iraną ir Šiaurės Korėją, platinimo kontrolę, - yra daug sričių, kur Jungtinės Valstijos ir Rusija turėtų dirbti drauge".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių