Šalčių kaustomai Europai prireikė ir ledlaužių

Jau 11 dienų šalčių spaudžiamoje Europoje iš viso mirė 389 žmonės, o sinoptikai teigia, kad artimiausiu metu atokvėpio tikėtis dar negalima.

Nors Ukraina, kur nuo šalčio jau mirė 130 žmonių, galėjo lengviau atsikvėpti, Kvildos regione Čekijoje temperatūra naktį nukrito iki 39,4 laipsnių šalčio.

Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje ir Balkanų šalyse pranešama apie naujas gatvėse, automobiliuose ar namuose rastas šalčio aukas.

Serbijos pareigūnai teigia, kad šalies pietuose užsnigtuose kaimuose nuo pasaulio atskirti 70 tūkst. žmonių, ten paskelbta „nepaprastoji situacija“. Tai leidžia vyriausybei samdyti privačias kompanijas, kad šios padėtų nukasti sniegą.

Serbijos greitosios pagalbos tarnybos vadovas Predragas Maricas radijo stočiai B92 teigė, kad kritiškiausia padėtis – Dunojaus ir Ibaro upėse, kurios dengiasi storu ledo sluoksniu.

„Kariuomenės ekspertai nustatys, ar ledo dangą Ibare galima pralaužti naudojant sprogmenis, ir ar tai saugu žmonėms ir aplinkai“, – teigė jis ir pridūrė, kad vyriausybė jau pasitelkė ledlaužius, kurie pravalys Dunojų.

Po sniego ir lavinų nepasiekiamomis tapo nemažos rytinės ir pietinės Bosnijos dalys. Nuo penktadienio nepavyksta užmegzti ryšio su Zijemlje kaimeliu, esančiu už 30 kilometrų nuo Mostaro miesto.

„Mes nežinome, kas ten darosi. Jie elektros neturi nuo penktadienio, nutrūkęs telefono ryšys, jie neturi bėgančio vandens“, – AFP teigė Mostaro meras Radovanas Palavestra.

„Ten yra senyvo amžiaus žmonių ir vaikų, taip pat dviejų mėnesių kūdikis, iš viso – 130–150 žmonių“, – pridūrė jis.

Sraigtasparnis, turėjęs skraidinti pagalbą į kaimelį, antradienį dėl smarkaus sniego nesugebėjo palikti, pranešė pareigūnai.

Didžiojoje Rumunijos dalyje, taip pat ir sostinėje Bukarešte, neveikia mokyklos, nevažiuoja daugelis traukinių. Uždaryta apie 40 proc. kelių, nors skrydžiai iš Bukarešto oro uosto atnaujinti.

Sniego audros talžo Bulgariją. Pirmadienį ištvinus upėms ir lediniams vandenims pralaužus užtvanką bei užtvindžius visą kaimą, nuskendo 8 žmonės.

Lenkijoje nuo hipotermijos mirusių žmonių skaičius išaugo iki 68 – per pastarąją parą pranešta apie 6 naujas aukas. Dauguma žuvusiųjų – benamiai, piktnaudžiaujantys alkoholiniais gėrimais.

Atšalus orams taip pat padaugėjo žmonių, apsinuodijusių smalkėmis. Lenkijos policija pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas anglies monoksidu apsinuodijo 22 žmonės, du mirė.

Pasak Ukrainos meteorologų, antradienį temperatūra šalyje svyruos nuo 6 iki 18 laipsnių šalčio. Tačiau atokvėpis bus trumpas – savaitgalį vėl spaus 30 laipsnių šaltis.

Šilumos nelaukiama ir Britanijoje. Šalies meteorologai teigia, kad šaltis ten gali laikytis dar dvi savaites. Anot ekspertų, kai kuriose Anglijos dalyse artimiausią naktį temperatūra gali nukristi 10 laipsnių žemiau nulio.

Prancūzijos pareigūnai įspėjo, kad dėl šalčių antradienį šalyje elektros suvartojimas gali pasiekti rekordines aukštumas.

Elektros gamintoja EDF įspėjo vartotojus kaip įmanoma energiją taupyti. Mat anksčiau žiemą išaugus energijos suvartojimui, Bretanės ir Žydrojo kranto regionų gyventojai buvo likę be elektros.


Šiame straipsnyje: šaltisžiemasniegas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių