Šalčiai Europoje nusinešė mažiausiai 80 gyvybių

Žuvusiųjų per neįprastai stiprius šalčius ir pūgas Europoje pirmadienį padaugėjo mažiausiai iki 80, sumaištis vis labiau didėja, nepavyksta atnaujinti greitųjų traukinių eismo.

Dėl nutrūkusio susisiekimo tuneliu po Lamanšo sąsiauriu važinėjančiais traukiniais "Eurostar" dešimtys tūkstančių įstrigusių stotyse keliautojų vis labiau piktinasi, kad negali pasiekti savo kelionės tikslo. Įtampą didina naujos avarijos, nutrūkęs elektros energijos tiekimas.

Sekmadienio vakarą nuo apledėjusio nuslydęs automobilis sukėlė vieno Paryžiaus priemiestinio traukinio avariją, per kurią buvo sužeisti 36 žmonės. Kitas traukinys - Kroatijos sostinės Zagrebo stotyje - pirmadienį įsirėžė į bėgių kelio pabaigos buferį, sužeista apie 50 žmonių.

Lenkijoje pranešama apie 42 žmones, daugiausia benamius, mirus nuo šalčio, siekiančio 20 laipsnių pagal Celsijų, per pastarąsias tris dienas.

Ukrainoje mirė 27 žmonės, šeši žuvo per eismo įvykius Vokietijoje, dar trys - Austrijoje.

Prancūzijoje sušalę mirė mažiausiai du benamiai; elektros energijos, kai jos labiau reikia, pirmadienį negauna apie du milijonai gyventojų.
Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje buvo atšaukta dar daugiau skrydžių, o kai kuriuose Europos regionuose prisnigus daugiau nei 50 centimetrų, daugelyje pagrindinių magistralių sutriko automobilių eismas.

Pagrindiniu šios sumaišties simboliu tapo tarp Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos kursuojančių bendrovės "Eurostar" traukinių gedimas po Lamanšo sąsiauriu iškastame tunelyje.

Sugedus penkiems traukiniams, tame tunelyje įstrigo daugiau nei 2 tūkst. žmonių, o dar dešimtys tūkstančių keliautojų negalėjo patekti į traukinius, kurių reisai buvo atšaukti nuo penktadienio vakaro.
Nesitikint iki antradienio atnaujinti eismą tuneliu po Lamanšu, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) išsikvietė valstybinės geležinkelių bendrovės SNCF vadovą Guillaume Pepy (Gijomą Pepi) ir pareikalavo pasirūpinti, kad kuo greičiau traukiniai vėl važiuotų.

Pranešama, kad "Eurostar" traukiniai vėl pradės važinėti ne anksčiau nei antradienį. Prancūzijos susisiekimo ministras Dominique'as Bussereau (Dominikas Biusro) nurodė ištirti tuos gedimus, atlikti bandomuosius važiavimus. Normalus eismas vargu ar atsigaus iki Kalėdų.

Pasak "Eurostar", traukiniai sugedo, nes nebuvo pritaikyti staigiems temperatūros pokyčiams, kai spaudžiant šalčiams įvažiuodavo į tunelį, kuriame oras daug šiltesnis.

Dėl pūgų Europos šalyse įvyko daug kitų nelaimių.

Pasak policijos, į pietryčius nuo Paryžiaus esančiame Šuazi le Rua vienas vairuotojas slidžiame kelyje nesuvaldė automobilio, kuris trenkėsi į viaduko, nutiesto virš "RER C" priemiestinių traukinių linijos, atitvarus. Keleiviniam traukiniui susidūrus su nukritusiais betono luitais, keli vagonai nuvažiavo nuo bėgių. Ugniagesiai iš to traukinio evakavo 300 žmonių, o šį incidentą sukėlusio automobilio vairuotojas buvo sulaikytas.

Traukinių eismas ta linija pirmadienį dar nebuvo atnaujintas. Paryžiaus regioną kertanti geležinkelio linija "RER A" dėl streiko neveikė 12 dienų.

Policijos pareigūnai tiria, ar Zagrebo geležinkelio stotyje įvykusi nelaimė įvyko dėl sniego; ten keleivinis traukinys nesustojo stotyje ir rėžėsi į užtvarą, iš 50 sužeistų žmonių, vieno būklė labai sunki.
Atšiaurūs orai taip pat smarkiai sutrikdė lėktuvų skrydžius daugelyje Europos šalių, kurias užklupo šalčiai. Pavyzdžiui, Rumunijos Sibiu mieste ne tik prisnigo daugiau kaip pusė metro, bet ir oro temperatūra siekė 20 laipsnių šalčio; net Venecijoje - minus septyni.

Apie septyni šimtai žmonių naktį praleido Amsterdamo Schipholo oro uoste, kai sekmadienį buvo atšaukta dešimtys reisų. Pasak pareigūnų, tikėtina, kad bus atšaukta dar daugiau skrydžių.

Olandijos geležinkelių darbas pirmadienį taip pat buvo smarkiai sutrikdytas, o susisiekimo bendrovės patarė keliautojams likti namuose.
Dėl smarkaus snygio daug skrydžių buvo atšaukti arba atidėti svarbiuose Vokietijos oro susisiekimo centruose. Sekmadienį Frankfurto oro uoste buvo atšaukti daugiau nei 200 skrydžių, o Diuseldorfo oro uostas tą dieną praktiškai neveikė, todėl buvo atšaukti arba nukreipti kitur apie 300 reisų.

Vokietijoje savaitgalį bent šeši žmonės mirtinai sušalo arba žuvo per eismo įvykius slidžiuose keliuose.

Bavarijoje šeštadienį temperatūra buvo nukritusi iki -33,6 laipsnio Celsijaus, tačiau šią savaitę šalyje jau prognozuojamas atšilimas.
Paryžiaus Charleso de Gaulle'o (Šarlio de Golio) oro uoste tikriausiai bus atšaukta apie 20 proc. skrydžių, o Madrido Barachaso oro uoste - net 174 skrydžiai atidėti.

Iš Lisabonos į Madridą neskraido lėktuvai, o eismą Portugalijos keliuose trikdo gausus sniegas.

Briuselio oro uoste taip pat yra atšauktų skrydžiai, nemažai lėktuvų vėlavo.


Šiame straipsnyje: šalčiaišaltisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių