Rytų europiečiai – bokso kriaušės?

Šią savaitę Šiaurės Airijoje buvo apšaudytas lietuvių namas, o prieš kurį laiką netoli Londono buvo šaltakraujiškai nužudytas lenkas darbininkas. Kas toliau? Varšuva pasipiktino britų elgesiu prieš imigrantus. Londonas tvirtina, jog dės visas pastangas, kad neapykantos nusikaltimai liautųsi.

Gausiausia bendruomenė

Praeitą mėnesį paskelbti oficialūs Didžiosios Britanijos statistikos duomenys parodė, kad tarp visų šalyje gyvenančių imigrantų Lenkijoje gimę žmonės tapo gausiausia grupe ir netgi pranoko atvykėlius iš Indijos.

2015 m. Jungtinėje Karalystėje gyveno 831 tūkst. Lenkijoje gimusių žmonių, nurodė Nacionalinės statistikos biuras. Prieš Lenkijai įstojant į ES (2004 m.), Jungtinėje Karalystėje gyveno vos 69 tūkst. imigrantų iš šios Rytų Europos šalies. Taigi kai Lenkijos piliečiai įgijo teisę gyventi ir dirbti Britanijoje, jų skaičius šalyje padidėjo daugiau negu trylika kartų.

Savo ruožtu, atvykėlių iš Indijos, kuri kadaise buvo Didžiosios Britanijos kolonija, Jungtinėje Karalystėje gyvena apie 795 tūkst. Indai net vienuolika pastarųjų metų buvo pati gausiausia imigrantų grupė Jungtinėje Karalystėje.

Taip pat Britanijoje gyvena nemažai imigrantų iš Pakistano (maždaug 503 tūkst.), Airijos (maždaug 382 tūkst.), taip pat Portugalijos, Lietuvos ir Rumunijos.

Plūsta į Britaniją

Kalbant apie atvykėlius iš Lietuvos, Didžiojoje Britanijoje gyvena maždaug kas penktas imigrantas iš Lietuvos.

Iš viso Lietuvą nuo 2004 m. yra palikę apie 600 tūkst. žmonių. Tiesa, tai tik oficiali statistika. Britanijoje, paskutinio surašymo duomenimis, gali gyventi apie 100 tūkst. lietuvių – daugiausia Londone. Iš Anglijos grafysčių daugiausia lietuvių yra įsikūrę rytuose esančiame Linkolnšyre. Už jos rikiuojasi Norfolko ir Kembridžšyro grafystės, Velsas bei Piterboro miestas.

Taigi lietuviai, kurių dauguma į Didžiąją Britaniją atvyko Lietuvai įstojus į ES, dabar sudaro 0,2 proc. Anglijos ir Velso gyventojų bei 0,5 proc. Londono gyventojų.

Darbininko nužudymas

Neabejotinai viena iš pagrindinių priežasčių, raginusių britus palaikyti "Brexit", buvo pasipiktinimas nevaldoma imigracija į jų valstybę. Ne Jungtinėje Karalystėje gimusių gyventojų 2004–2015 m. šalyje padaugėjo net 63 proc.: nuo 3,3 iki 8,6 mln. Dabar imigrantai sudaro net 13,3 proc. visų Didžiosios Britanijos gyventojų.

Pastaruoju metu buvo pranešta apie padažnėjusius ksenofobinius išpuolius. Vienas iš išpuolių sukėlė trintį tarp Londono ir Varšuvos.

Lenkija paragino Britaniją apsaugoti gyventojus nuo ksenofobijos, kai britų policija, tirianti vieno lenko nužudymą Harlou miestelyje netoli Londono, nustatė, kad jis galėjo tapti neapykantos nusikaltimo auka.

Lenkus ypač papiktino tai, kad jaunuoliai, įtariami žmogžudyste, netrukus buvo paleisti už užstatą.

"Norime, kad Britanijos vyriausybė ir pareigūnai, atsakingi už britų ir europiečių, taip pat ir lenkų, saugumą, užkirstų kelią ksenofobiškiems nusikaltimams, su kuriais susidūrėme pastaruoju metu", – tvirtino Lenkijos diplomatijos vadovas Witoldas Waszczykowskis, kuris Lenkijoje priėmė savo kolegą iš Didžiosios Britanijos Borisą Johnsoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko

Nieko portretas
Išvaikys rytų europiečius, prisileis juodukų, kurių skriaust negalima, ir netrukus galės džiaugtis kakavine Britanija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių