Rusų diplomatas: Europos Sąjunga ir Rusija turi sustabdyti santykių degradavimą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungai ir Rusijai tenka svarbiausias vaidmuo, stengiantis sustabdyti santykių degradavimą ir sugrąžinti juos į pasitikėjimo bei augimo trajektoriją, pareiškė Rusijos atstovas prie ES Vladimiras Čižovas.

„Nepakanka vien atkurti „verslą kaip įprasta“. Kai dabartinė krizė atslūgs, sankcijos Rusijai bus atšauktos, tada reikės kartu statyti patikimą bendrą europinį namą – tai, ko mes siekėme, bet neužbaigėme dešimtajame dešimtmetyje“, – pažymėjo V.Čižovas penktadienį mokslinėje konferencijoje „Daugiau ar mažiau Europos?“ („More or Less Europe?“).

Šią dviejų dienų konferenciją, prasidėjusią vasario 26 dieną Briuselyje, surengė Europos politikos studijų centro (CEPS) „Idėjų laboratorija“ kartu su Latvijos prezidentūra.

Ketvirtadienį, atidarydamas šią konferenciją, Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, pabrėžė, kad Krymo aneksavimas, Rusijos agresija Ukrainos rytuose, užsitęsęs nestabilumas Libijoje, terorizmas Artimuosiuose Rytuose ir Afrikos šiaurėje vis labiau verčia suvokti, kad Europai reikia naujos strategijos.

„Mums reikia bendro grėsmių vertinimo ir bendro atsako į grėsmes. Mums reikia vienybės“, – pažymėjo E.Rinkevičius, pridurdamas, kad reikia apibrėžti pasaulyje vykstančias transformacijas ir pasaulinį Europos Sąjungos vaidmenį.

„ES narės turi atlikti bendrą grėsmių įvertinimą ir stiprinti neletalius ES instrumentus, kad būtų užtikrintas tinkamas atsakas į hibridinį karą“, – sakė jis paragino visas ES nares didinti savo gynybos biudžetą ir stiprinti karinį pajėgumą.

Tuo tarpu Rusijos diplomatas V.Čižovas penktadienį nurodė, kad įvykiai Ukrainoje yra tik dalis sisteminės krizės, kuri gresia Europos žemynui.

Anot jo, žymiai svarbesni yra ilgalaikiai reiškiniai, lydintys krizę Ukrainoje, kaip „vienašališkos ribojančias priemonės, politinio dialogo ir gyvybiškai svarbių ekonominių projektų blokavimas, taip pat galinga vienas kitą kaltinanti propagandos lavina, neturinti precedento šiuolaikinėje istorijoje“.

V.Čižovas viliasi, kad vasario 12 dienos Minsko susitarimas bus stabili platforma politiniam sureguliavimui Ukrainoje.

Jis vėl nurodė dažnai Rusijos kartojamą „konstitucinės reformos ir decentralizavimo Ukrainoje “ būtinybę, nes tai „padės užgydyti dabartinio konflikto žaizdas“.

Diskusijoje dalyvavo ir buvęs Austrijos federalinis kancleris Wolfgangas Schuesselis (Volfgangas Šiuselis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
Rusijos diplomatui. Europos sajunga visalaika siule rusijai isvesti kariuomene is Ukrainos ,nuginkluoti separatistus ir grazinti Kijavui Kryma.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių