Rusijos URM atstovė: Rusijos ir Britanijos diplomatijos vadovų susitikimo nebuvo

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova ketvirtadienį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus Jeremy Hunto (Džeremio Hanto) komentarai apie „sudėtingą“ susitikimą su rusų diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu yra „apgaulė“.

„Prieš valandą ar pusantros pradėjo rastis naujienų, kuriose cituojamas Didžiosios Britanijos URM vadovas, kad jis susitiko su Sergejumi Lavrovu, kad dėl kažko jį įspėjo, griežtai (jam kažką) pasakė ir taip toliau. Tai yra eilinė mūsų britų kolegų apgaulė; nebuvo jokio susitikimo su S. Lavrovu, niekas nieko neįspėjo“, – pareiškė M. Zacharova per rusų televiziją „Rossija-1“.

Ji tvirtino, kad anksčiau ketvirtadienį Niujorke įvyko bendras penkių nuolatinių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos šalių diplomatijos vadovų ir JT generalinio sekretoriaus susitikimas, o ne atskiros Rusijos ir Britanijos ministrų derybos.

Televizijai „Sky News“ britų diplomatijos vadovas ketvirtadienį sakė, kad šią savaitę vykstančios JT Generalinės Asamblėjos užkulisiuose su rusų kolega „nuoširdžiai apsikeitė požiūriais“.

J. Huntas pareiškė, kad per „sudėtingą“ susitikimą su Rusijos diplomatijos vadovu S. Lavrovu jam pasakė, jog Maskvai daugiau nebepavyks likti nenubaustai dėl cheminių ginklų naudojimo.

Interviu buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ paskelbė, kad vienas iš dviejų įtariamųjų, siejamų su buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimu Britanijoje, yra aukštų apdovanojimų pelnęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas.

„Buvo gana sudėtinga, nes nepriimtina, kad Rusija lieptų dviem GRU agentams panaudoti cheminį ginklą Britanijos teritorijoje“, – sakė J. Huntas.

Pasak diplomato, 2006-aisiais įvykdytas buvusio rusų agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimas radioaktyviuoju poloniu, dėl kurio Londonas taip pat kaltina Maskvą, privertė Rusiją manyti, kad jai pavyks išvengti bausmės ir dėl kitų panašių nusikaltimų.

„Jie jaučia, kad išvengė bausmės už (Litvinenkos nužudymą). Todėl (britų premjerės) Theresos May (Terezos Mei) reakcija šįkart buvo visai kitokia“, – teigė J. Huntas.

S. Skripalis ir jo dukra Julija pasveiko po kovą Solsberio mieste surengto pasikėsinimo. Britanija tvirtina, kad jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Vis dėlto šis incidentas išprovokavo didžiulę diplomatų išsiuntimo bangą Rusijoje ir Vakaruose.

Nuo to laiko santykiai tarp Londono ir Maskvos yra itin pašliję.

Rusija griežtai neigia kaip nors prisidėjusi tiek prie A. Litvinenkos nužudymo, tiek prie atakos Solsberyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių