Rusijos teismas panaikino nuosprendį opozicijos aktyvistui I. Dadinui

  • Teksto dydis:

Rusijos Aukščiausiasis Teismas panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį įkalinti opozicijos aktyvistą Ildarą Dadiną ir nurodė jį paleisti į laisvę.

Aukščiausiasis Teismas trečiadienį anuliavo I.Dadinui skirtą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, neįžvelgęs nusikaltimo sudėties, ir uždarė jo bylą.

„Atnaujinti I.Dadino bylos nagrinėjimą dėl naujų aplinkybių, atšaukti Maskvos Basmano rajono teismo nuosprendį I.Dadinui, nutraukti bylos nagrinėjimą dėl nusikaltimo sudėties nebuvimo jo veiksmuose“, – sakoma teismo prezidiumo nutartyje.

I.Dadinas buvo nuteistas 2015 metų gruodį ir tapo pirmuoju asmeniu, nuteistu kalėti pagal 2014-aisiais sugriežtintą įstatymą, numatantį įkalinimą už pasikartojantį dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose.

Naujasis nuosprendis buvo paskelbtas peržiūrėjus Aukščiausiojo Teismo pirmininko Viačeslavo Lebedevo pareiškimą dėl I.Dadino bylos atnaujinimo, remiantis Rusijos Konstitucinio Teismo nutarimu.

Teismo prezidiumas sutiko su teismo pirmininko, generalinės prokuratūros atstovo ir advokatų argumentais, kad šioje byloje turėtų būti imtasi būtent tokių veiksmų.

Žmogaus teisių gynėjai apibūdina I.Dadiną kaip politinį kalinį, dalyvavusį tik nesmurtiniuose protestuose.

Praėjusį rudenį jis pareiškė, kad kalėjime jis buvo sumuštas ir kad sulaukė grasinimų jį išprievartauti bei nužudyti. Tada jis buvo perkeltas į kitą kalėjimą.

Rusijos prezidento atstovo Dmitrijaus Peskovo teigimu, Kremlius gerbia aktyvisto I.Dadino byloje priimtą išteisinamąjį nuosprendį.

„Šiuo atveju reikia gerbti visus teismo sprendimus, juo labiau – Aukščiausiojo Teismo“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių