Rusijos teismas nutarė nesutrumpinti laisvės atėmimo bausmės „Pussy Riot“ narei (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Rusijos teismas penktadienį nutarė palikti už grotų vieną iš merginų pankroko grupės "Pussy Riot" narių, kai buvo apskųstas ankstesnis sprendimas nepaleisti pirma laiko šios aktyvistės, nuteistos už Maskvos katedroje surengtą protestą prieš prezidentą Vladimirą Putiną.

Mordovijos regiono Aukščiausiasis teismas paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą nepaleisti lygtinai Nadeždos Tolokonikovos, pranešė gatvės performansų kolektyvas "Voina" („Karas“), kuris yra glaudžiai susijęs su "Pussy Riot" ir kuris komentavo posėdžio eigą socialiniame tinkle "Twitter".

Tokį sprendimą Teismas priėmė kaltintojui argumentavus, kad N.Tolokonikova "neina pasitaisymo keliu", pranešė „Voina“.

Balandį teismas atmetė dvejus metus kalėti nuteistos N.Tolokonikovos prašymą paleisti ją pirma laiko - dėl pataisos kolonijos jai pareikštų papeikimų ir atsisakymo pareikšti apgailestavimą dėl savo nusikaltimo.

23 metų N.Tolokonikova bausmę atlieka kolonijoje Mordovijoje, maždaug 500 km į pietryčius nuo Maskvos.

Ji ir kita "Pussy Riot" narė Marija Aliochina pernai rugpjūtį buvo nuteistos dvejus metus kalėti už tai, kad 2012 metų vasarį Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje sudainavo „Pankų maldą“ prieš Rusijos Ortodoksų Bažnyčios artimus ryšius su V.Putinu.

Penktadienį N.Tolokonikova sakė, kad neatgailaus, ir pažadėjo toliau kovoti su nuosprendžiu.

"Skųsiu savo nuosprendį visų instancijų teismuose iki pat pabaigos, pateiksiu skundą Rusijos aukščiausiajam teismui. Savo kaltės nepripažįstu ir nepripažinsiu", - sakė ji teisme Mordovijos regiono sostinėje Saranske.

Jos advokatė Irina Chrunova AFP sakė, kad neginčys penktadienio sprendimo. Ji pažymėjo, kad N.Tolokonikovą palaiko net teismo antstoliai, kurie po posėdžio paspaudė I.Chrunovos ranką.

"Žinoma, kad jūs teisios", - pasakę jie jai.

N.Tolokonikova turi būti paleista 2014 metų kovo 3 dieną, sakė advokatė.

Kalbėdama Teisme N.Tolokonikova sakė, jog jai buvo malonu sužinoti, kad praėjusią savaitę tūkstančiai žmonių Maskvoje protestavo prieš penkerių metų kalėjimo nuosprendį už sukčiavimą opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui.

"Sveikinu faktą, kad Rusijoje atsiranda vis daugiau žmonių, kurie aukoja savo komfortą ir protestuoja prieš neteisybę", - sakė ji.

Pankrokerė atkreipė dėmesį į nuolatinius nesutarimus su kolonijos vadovybe ir sakė, kad jai buvo priekaištaujama dėl atsisakymo dalyvauti kolonijoje organizuotame grožio konkurse.

"Kolonijos požiūriu, jei nedalyvauji grožio konkurse „Mis Žavesys“, neturi aktyvios gyvenimo pozicijos“, - jos žodžius citavo „Voina“.

"Mano pozicija dėl estetikos aiškiai skiriasi nuo kolonijos vadovo estetikos, Putino režimo estetikos", - sakė ji iš kaltinamosios narvo. Savo kalboje ji citavo ir Nobelio premija apdovanotą poetą Josifą Brodskį.

N.Tolokonikovos vyras Piotras Verzilovas sakė, kad jos narvą saugoję sargybiniai keitėsi kas 15 minučių.

"Galbūt sargybiniai negali ilgiau ištverti", - pasišaipė jis „Twitter“. Pasak jo, apsauga mieste buvo tokia didelė, kad vietos gyventojai ryte negalėjo nuvykti į darbą, nes pareigūnai uždarė kelią, kuriuo vežė dainininkę į teismą.

Trečiadienį Permės, esančios daugiau kaip tūkstantis kilometrų į rytus nuo Maskvos, teismas atsisakė pirma laiko į laisvę išleisti M.Aliochiną. Abi moterys turi mažų vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
Galėjo toms kalėms pratesti kalėjimo. Tokios protu nesuvokiamos amoralios kekšės. Pasidomėkite jų tikrais veidais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių