Rusijos programišių tikslas – ne tik pinigai

Kilus skandalui dėl įtariamų Rusijos programišių įsilaužimo į Amerikos Demokratų partijos kompiuterių tinklą, Rusijoje buvo sulaikyta kompiuterių įsilaužėlių grupė, pasivadinusi „Apgaule“.

Slaptame programišių pasaulyje ji laikoma legendine – iš Rusijos bankų „išsiurbė“ apie 50 milijonų skaičiuojant doleriais, priviliojo norinčių dalyvauti vagystėse bankininkų. Nors vasarą buvo surengta įspūdinga programišių sulaikymo  operacija, suimta 50 žmonių, už grotų atsidūrė tik „ledkalnio viršūnė“.

Rusijos programišiai vėl dėmesio centre – Maskvoje vykstančioje kibernetinio saugumo konferencijoje.

Internetinio saugumo milžinas „Kaspersky“ spėja, kad Rusijoje ne mažiau negu tūkstantis įsilaužėlių, kurių specializacija – finansiniai nusikaltimai. Kukliausiais skaičiavimais, rusakalbiai įsilaužėliai nuo 2012 iki 2015 metų pasaulyje pavogė apie 800 mln. dolerių.

Ekspertai pataria ypač atkreipti dėmesį į išmaniuosius telefonus, kurie esą mažiau apsaugoti negu kompiuteriai. Ne paslaptis, kad daugelio išpirkos reikalavimų šaknys Rusijoje, sako „Kaspersky“ bendrovės ekspertai.

„Rusijos programišiai prasiskverbė į tarptautinę rinką. Nustatėme, kad jie bendradarbiauja su Brazilijos, Kinijos, Europos programišiais, nepaiso valstybių sienų, todėl norėdami juos sustabdyti, turi glaudžiai bendradarbiauti su kitomis šalimis“, – „Kaspersky“ tyrimo ir analizės centro Rusijoje vadovas Jurijus Namestnikovas.

Pinigai, sako ekspertai, pagrindinis įsilaužėlių tikslas, bet vis dažniau skelbiama apie politines provokacijas. Žurnalistas tyrėjas, Rusijos opozicijos aktyvistas tai pajuto savo kailiu – į jo kompiuterį buvo įsilaužta kelis kartus. Romanas Dobrochotovas rodė „Googlo“ atsiųstas perspėjamąsias žinutes. Jo nuomone, keliai veda į Kremlių.

„Tai – informacinio karo dalis. Mano atveju siekta kompromituoti šaltinį, atskleidžiantį Rusijos visuomenę, nusikalstamus ryšius, korupciją. Akivaizdu, kad niekas kitas be Rusijos valdžios nėra tuo suinteresuotas“, – žurnalistas, opozicijos atstovas R. Dobrochotovas.

Bendrovė, atskleidusi įsilaužimą į Amerikos demokratų kompiuterių sistemą, tvirtina, kad tai įvykdžiusi grupė „Draugiškos meškos“ susijusi su Rusijos karine žvalgyba. Kita grupė, kuri buvo įsibrovusi ir į Pasaulinės antidopingo agentūros tinklus, susijusi su Rusijos federaline saugumo tarnyba.

Tačiau tokių politinių įsilaužėlių palyginti nedaug, esą 99 procentams interneto piratų svarbiausia pavogti pinigų, sako ekspertai. Šansų, kad pagaus nedaug, o pelnai milžiniški. Už žinomą interneto piratą Jevgenijų Bogačiovą Amerikos federalinis tyrimų biuras yra pažadėjęs 3 milijonų dolerių atlygį, jo tinklas spėjo daugiausia iš amerikiečių pavogti 80 mln. dolerių.

Tuo metu J. Bogačiovas laisvai, kaip pranešama, gyvena Rusijos Krasnodaro mieste. Ekspertai sako – jų nestebina, kad Rusijos interneto įsilaužėliai toli pažengę – matematikos mokykla šalyje stipri.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių