Rusijos prezidentas V. Putinas prisaikdintas 4-ai kadencijai

  • Teksto dydis:

Vladimiras Putinas pirmadienį ketvirtą kartą buvo prisaikdintas Rusijos Federacijos prezidentu per iškilmingą ceremoniją Kremliuje ir galės vadovauti šaliai tolesnius šešerius metus, tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Vakarų.

Nuo 1999-ųjų valdžioje esantis 65 metų V. Putinas dabar valdys šalį bent iki 2024-ųjų ir jau dabar eina savo pareigas ilgiau nei kiti Rusijos lyderiai nuo Josifo Stalino laikų.

Beveik niekas neabejojo, kad per kovą vykusius rinkimus V. Putinas bus perrinktas. Šios prognozės pasitvirtino: Kremliaus vadovas laimėjo surinkęs 76,7 proc. balsų, o garsiausiam jo kritikui opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui rinkimuose nė nebuvo leista dalyvauti.

Per savo 4-ą kadenciją prezidento poste V. Putinas pažadėjo atgaivinti šalies ekonomiką. Tačiau jam taip pat tenka susidurti su daugybe sudėtingų tarptautinių ginčų.

„Manau, kad mano viso gyvenimo pareiga ir prasmė yra daryti viską dėl Rusijos, jos dabarties ir ateities“, – V. Putinas sakė savo inauguracinėje kalboje po priesaikos, kurią ištarė padėjęs dešinę ranką ant specialiai pagaminto Rusijos Konstitucijos egzemplioriaus.

Keli tūkstančiai svečių puošnioje Kremliaus didžiųjų rūmų Šv. Andriejaus salėje ir dviejose gretimose salėse laukė V. Putino, o jam atvykus filmavo jį savo išmaniaisiais telefonais.

Tarp inauguracijos svečių buvo Rusijos pilietybę gavęs JAV veiksmo filmų aktorius Stevenas Seagalas (Stivenas Sigalas), buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis), didžiausio Rusijos naftos koncerno, valstybės kontroliuojamo „Rosneft“ direktorių tarybos vadovas, aktyviai pasisakantis už Rusijai paskelbtų sankcijų nutraukimą Vakaruose, ir V. Putino pirmtako Boriso Jelcino našlė Naina.

Į savo inauguracijos ceremoniją V. Putinas atvyko pravažiuodamas per Kremliaus aikštę juodu kampuotu Rusijoje pagamintu limuzinu, o ne ankstesnėse ceremonijose naudotu „Mercedes“ automobiliu.

„Pradėdamas eiti Rusijos prezidento pareigas ypač aiškiai suvokiu savo milžinišką atsakomybę kiekvienam iš jūsų, visai mūsų daugiatautei liaudžiai, atsakomybę Rusijai“, – V. Putinas sakė savo inauguracinėje kalboje ir padėkojo šalies piliečiams už jų „nuoširdų palaikymą“ ir „susitelkimą“.

„Atgaivinome pasididžiavimą savo tėvyne, – pridūrė V. Putinas. – Kaip valstybės vadovas padarysiu viską, ką galiu, kad padidinčiau Rusijos galią, klestėjimą ir šlovę.“

Po ceremonijos V. Putinas oficialiai paleido ministrų kabinetą, o paskui vėl pasiūlė savo ilgalaikio sąjungininko Dmitrijaus Medvedevo kandidatūrą į premjero postą. Žemieji parlamento rūmai antradienį balsuos dėl jo kandidatūros patvirtinimo.

Susidorojimas su opozicija

Pirmadienį A. Navalnas pasidalijo savo 2017 metais sukurtu filmu apie premjerą, kuris galbūt valdo prabangaus nekilnojamojo turto imperiją. Šis filmas praėjusiais metais išprovokavo masinius protestus visoje Rusijoje.

Charizmatiškasis 41 metų politikas, kuriam buvo neleista varžytis su V. Putinu kovą įvykusiuose prezidento rinkimuose, ragino rusus šeštadienį visoje šalyje rengti mitingus su šūkiu „Jis mums ne caras“.

27 miestuose visoje Rusijoje buvo sulaikyta beveik 1,6 tūkst. protestuotojų, nurodo duomenis apie politinius areštus renkantis nepriklausomas stebėtojas „OVD-Info“.

A. Navalnas šeštadienį buvo sulaikytas per nesankcionuotą protesto akciją Maskvoje, centrinėje Puškino aikštėje. Policininkai jį išnešė už rankų ir kojų. Opozicijos lyderis buvo paleistas tuojau po vidurnakčio.

Šie neramumai atgaivino prisiminimus apie 2012-ųjų protestus, kai dešimtys tūkstančių rusų išėjo į gatves protestuoti prieš V. Putino sugrįžimą į prezidento postą trečiai kadencijai.

Tąkart neišvengta susirėmimų su policija, o šimtai protestuotojų buvo sulaikyti.

Maždaug 30 demonstrantų buvo iškeltos baudžiamosios bylos, ir daugeliui jų skirtos 2,5-4,5 metų laisvės atėmimo bausmės.

Įtempti santykiai su Vakarais

Rusijos santykiai su Vakarais yra įtempti jau nuo 2014 metų, kai V. Putinas atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, o metais vėliau pradėjo karinę kampaniją Sirijoje, palaikydamas Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą.

Pastaraisiais mėnesiais santykius su Vakarais dar labiau pablogino kaltinimai Maskvai dėl pasikėsinimo Didžiojoje Britanijoje nunuodyti buvusį rusų ir britų dvigubą šnipą bei dėl įtariamo kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

„V. Putinui bet kokia nuolaida yra silpnumo požymis, todėl nereikėtų tikėtis jokių užsienio politikos permainų“, – sakė Maskvoje veikiančios idėjų kalvės „Politikos ekspertų grupė“ vadovas Konstantinas Kalačiovas.

„Be to, užsienio politika yra vienas svarbiausių paramos jam šalies viduje pamatų. V. Putinui reikia užtikrinti nacionalinę vienybę, o šiuo tikslu jam reikalingas priešas“, – kalbėjo politologas.

V. Putinas iki šiol nė žodžiu neužsiminė apie galimą savo įpėdinį. Šis klausimas jau dabar daugeliui neduoda ramybės, turint galvoje, kad pagal Konstituciją jis 2024 metais nebegalės siekti naujos kadencijos.

Ekonominės bėdos

Per savo 4-ą kadenciją V. Putinas pažadėjo pagerinti rusų gyvenimo lygį.

„Žmonės gyvens geriau“, – sakė jis.

Praėjus kelioms valandoms po inauguracijos ceremonijos V. Putinas paskelbė dekretą, kuriame numatyti jo naujos šešerių metų kadencijos tikslai. Prezidentas tikisi perpus sumažinti skurdo lygį šalyje, padidinti pensijas ir iki 2024 metų pasiekti, kad vidutinė piliečių gyvenimo trukmė būtų 78 metai.

Rusijos nepriklausomos sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centre“ atlikta apklausa rodo, kad dauguma rusų palaiko V. Putino užsienio politiką, tačiau turi prezidentui priekaištų dėl ekonomikos.

Apklausa atskleidė, kad 45 proc. apklaustųjų mano, jog V. Putinas nesugebėjo pasiekti, kad valstybinės pajamos būtų „sąžiningai paskirstytos“ paprastų žmonių naudai.

Tuo tarpu rusų verslininkai tikisi plataus masto reformų itin biurokratiškoje vyriausybės sistemoje.

Rusų laikraštis RBK pirmadienį paskelbė, kad per 3-ą V. Putino kadenciją biurokratų skaičius Rusijoje išaugo 50 proc., ir dabar jų šalyje yra 2,17 milijono.

Be kita ko, V. Putinui sunkiai sekėsi atgaivinti ekonomiką, kuriai smarkiai smogė Vakarų sankcijos dėl Krymo aneksijos ir kritusios naftos kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liėtuvis

Liėtuvis portretas
Šlovė ir pagarba Putinui!

Na ir gerai.

Na ir gerai. portretas
Vis ne Žirinowskis..

...

... portretas
Ir Dalytė taip nori...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių