Rusijos politikai džiūgauja dėl D. Trumpo inauguracijos

  • Teksto dydis:

Rusijos pareigūnai ir įstatymų leidėjai neslėpė džiaugsmo dėl penktadienį įvyksiančios išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) inauguracijos, vildamiesi, kad ji žymės naujo geresnių santykių su Amerika laikotarpio pradžią.

Rusijos pareigūnai ir įstatymų leidėjai neslėpė džiaugsmo dėl penktadienį įvyksiančios išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) inauguracijos, vildamiesi, kad ji žymės naujo geresnių santykių su Amerika laikotarpio pradžią.

D. Trumpo pažadai taisyti pašlijusius santykius su Maskva suteikė vilčių Rusijos politiniam elitui, sunerimusiam dėl pastaruoju metu didėjusios įtampos dėl Ukrainos krizės, karo Rusijoje ir kaltimų, kad rusai kišosi į JAV rinkimus.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas sakė, kad kol D. Trumpo politika Rusijos atžvilgiu dar nėra aiški, bet „tikimės, kad sveikas protas nugalės“.

Sieks normalizuoti santykius

„Esame pasiruošę atlikti savo indėlį, kad santykiai pasikeistų į gera“, – D. Medvedevas rašė savo „Facebook“ paskyroje.

D. Trumpo liaupsės Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui padidino viltis, kad jis galbūt sieks normalizuoti santykių, net jeigu dar nėra aiškiai suformulavęs būsimos politikos Maskvos atžvilgiu, o kai kurie jo būsimos administracijos nariai yra padarę karingų pareiškimų dėl Rusijos.

Nors šis netikrumas vis dar vyro, Rusijos politikos ir verslo elitas apskritai laikosi nuomonės, kad santykiai su Vašingtonu vargu ar galėtų dar labiau pablogėti negu pastaruoju metu, vadovaujant prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai.

Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis penktadienį paskelbtame straipsnyje rašo, kad „per Obamos prezidentavimą konstruktyvus požiūris ir pragmatizmas praktiškai dingo iš Rusijos ir JAV darbotvarkės“.

„Bananų respublika“

D. Medvedevas, dirbęs prezidento poste 2008–2012 metais, kai V. Putinui teko laikinai tapti premjeru dėl konstitucijos numatytų kadencijų skaičiaus suvaržymų, per B. Obamos pirmąją kadenciją vadovavo šiek tiek šiltesniam santykių su JAV „perkrovimo“ laikotarpiui. Vis dėlto jis aštriai kritikavo kadenciją baigiančią Amerikos administraciją, esą mėginusią elgtis su Rusija kaip su „bananų respublika“ ir kliovusis „šiukščia jėgai bei kietu spaudimu“ tvarkant reikalus su Maskva.

„Mums dažnai gali kažkas patikti arba nepatikti mūsų kertinių parnerių politikoje, bet privalome prisiminti savo bendrą atsakomybę, – rašė D. Medvedevas. – Būtent šito stigo Obamos administracijai.“

Jis pasmerkė ir sankcijas, kurias JAV bei jų sąjungininkai paskelbė Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje. Pasak D. Medvedevo, šie žingsniai „sumažino mūsų bendradarbiavimą iki nulio“.

„Kvailiau turbūt nebūna, kai buvo suvaržytas Rusijos parlamento vadovybės, ministrų, verslininkų atvykimas į Jungtines Valstijas, sąmoningai mažinant visaverčių kontaktų galimybes, uždarant bendradarbiavimo langus“, – stebėjosi jis.

„Tokių veiksmų neįmanoma įsivaizduoti netgi per Karibų krizę, o juk padėtis anuomet buvo kur kas rimtesnė“, – pažymėjo D. Medvedevas, turėdamas omenyje 1962 metų Vašingtono ir Maskvos priešpriešą dėl į Kubą sovietų atgabentų balistinių raketų. Ši krizė buvo priartinusi pasaulį prie branduolinio karo slenksčio.

„Išvada: Obamos administracija sugriovė JAV ir Rusijos santykius, atvedė juos iki žemiausio taško per pastaruosius dešimtmečius. Tai jos pagrindinė užsienio politikos klaida, visiems laikams pasilikusi istorijoje“, – konstatavo Rusijos premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tie žmonės,kurie nenori karo visi džiūgauja,nes karas reikalingas tik vagims ir plėšikams,tokiems,kaip landzberginė chunta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių