Rusijos „miegantys šnipai“ nieko naudinga nepešė

Gerai išmokyti ir naujausiomis technologijomis apsiginklavę rusų šnipai nieko reikšminga nuveikti nesugebėjo.

"Femme fatale"

Raudonplaukė gražuolė, verta Džeimso Bondo, sukiojosi Manhatano vakarėliuose ir dalyvavo ypač slaptuose susitikimuose. 28 metų moteris yra išsiskyrusi, turi ekonomistės diplomą, vadovauja nekilnojamojo turto agentūrai ir gyvena prabangiame bute Niujorko finansiniame centre.

Ji yra Rusijos pilietė Ana Chapman, JAV teisėsaugos kaltinama šnipinėjimu Maskvai ir informacijos tiekimu neįvardijamam Rusijos pareigūnui.

Tai ji nuo šių metų pradžios užeidavusi į Manhatano knygyną ar kavinę siuntinėdavo informaciją iš savo nešiojamojo kompiuterio lauke lūkuriuojančiam šnipui. Bet praėjusią savaitę ji pakliuvo ant JAV teisėsaugos kabliuko.

Šnipu apsimetęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnas pasiūlė jai susitikti ir paprašė padirbtą pasą perduoti kitai agentei. Kad būtų lengviau ją atpažinti, A.Chapman turėjo po pažastimi neštis žurnalą, ištarti slaptažodį, o po susitikimo patvirtinti, kad gavo pasą, užklijavus pašto ženklą ant gatvės žemėlapio, kabančio ant vieno pastato sienos.

Šis susitikimas neįvyko, netrukus moteris buvo sulaikyta.

Reiškėsi internete

JAV prokuroras Michaelas Farbiarzas A.Chapman pavadino puikiai mokyta agente ir įgudusia apgavike. Tačiau moteris ir jos bendrininkai tikriausiai nepaklius į Rusijos žvalgybos istorijos garbės puslapius, teigia amerikiečių apžvalgininkai.

Nors žiniasklaida sulaikytus įtariamus šnipus vadino itin užsikonspiravusiais, A.Chapman nepersistengė slėpdama pėdsakus ir turėjo asmeninį puslapį interneto socialiniame tinkle "Facebook". Čia ji dėjo savo nuotraukas, kurios lankytojams pasirodė labai seksualios. Internete taip pat galima rasti moters duotą interviu, kuriame ji pasakoja apie savo verslo planus.

Kitas įtariamasis Michailas Semenka taip pat aktyviai reiškėsi internete. Jis turėjo savo puslapį populiariame Rusijos tinklalapyje odnoklassniki.ru, kuriame irgi skelbė savo nuotraukas. Iš jų matyti, kad vyras daug keliavo.

Nereikšminga informacija

Šnipai buvo gerai išmokyti, naudojosi techninėmis naujovėmis, turėjo nepriekaištingai suklastotas biografijas ir spėjo puikiai integruotis į amerikietišką gyvenimą. Tačiau surinkti vertingos informacijos jiems nepavyko.

Pasak laikraščio "The New York Times", šnipai rinko banalius politinius gandus ir kuluarinius pokalbius, kuriuos paprasčiau rasti daugiau panaršius internete. Įtariamoji Cynthia Murphy siuntė į Maskvą iš pažįstamų Niujorke išgirstas nuomones apie aukso rinkos perspektyvas. Praėjusiais metais, prieš JAV prezidento Baracko Obamos vizitą į Maskvą, moteriai ir jos tariamam vyrui Richardui buvo duota užduotis išsiaiškinti šalies vadovo požiūrį į tam tikras problemas ir tikslus.

"Ką jie norėjo iš to išpešti? – stebėjosi buvęs JAV centrinės žvalgybos valdybos šnipinėjimo operacijų vadovas Richardas F.Stolzas. – Pastangos labai neproporcingos galimai naudai. Tiesiog nesuprantu, ko jie tikėjosi."

Kad šnipai nesugebėjo sužinoti ir perduoti Maskvai nieko reikšminga, liudija ir jiems pateikti kaltinimai – slaptas darbas užsienio valstybei ir pinigų plovimas. Niekas iš vienuolikos sulaikytųjų nebuvo apkaltintas šnipinėjimu.

A.Chapman interviu



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių