Rusijos menininkui pareikšti kaltinimai dėl Paryžiaus banko padegimo

  • Teksto dydis:

Rusijos performansų menininkui Piotrui Pavlenskiui ir jo partnerei trečiadienį buvo pareikšti kaltinimai padegus Prancūzijos centrinio banko skyriaus Paryžiuje fasadą ir skirtas kardomasis kalinimas.

P. Pavlenskis labiausiai žinomas dėl 2013 metų lapkritį Maskvos Raudonojoje aikštėje surengto performanso, per kurį jis išsirengė nuogas ir prie grindinio vinimis prisikalė sėklides. Menininkas, tąsyk apkaltintas chuliganizmu, sakė, kad šis jo performansas simbolizavo visuomenės abejingumą totalinei policijos kontrolei.

Trečiadienį pranešta, kad P. Pavlenskiui ir jo partnerei Oksanai Šalyginai pareikšti kaltinimai dėl „svetimo turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu“.

Po pirmadienį paryčiais įvykdyto padegimo P. Pavlenskis buvo uždarytas į policijos psichiatrijos padalinį, tačiau trečiadienį teisėjas nusprendė jam skirti kardomąjį kalinimą, naujienų agentūrai AFP sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs teismo pareigūnas.

33 metų P. Pavlenskis yra surengęs ne vieną prieš Kremlių ir pilietinių teisių suvaržymus Rusijoje nukreiptą akciją. Gegužę Prancūzija šiam menininkui suteikė politinį prieglobstį.

P. Pavlenskis ir O. Šalygina buvo areštuoti pirmadienį apie 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku priešais Prancūzijos banko skyrių Paryžiuje.

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusiose nuotraukose matyti priešais įėjimą į banko skyrių Bastilijos aikštėje stovintis juodos spalvos drabužiais vilkintis P. Pavlenkis ir jam iš šonų liepsnojantys du pastato langai.

P. Pavlenskio drastiški, neretai skausmingi performansai, nukreipti prieš pilietinių ir politinių laisvių suvaržymus Rusijoje, išgarsino šį menininką ne tik gimtojoje šalyje, bet ir užsienyje.

Be garsiojo 2013 metų performanso istorinėje Maskvos aikštėję, kurį pavadino „Fiksacija“, P. Pavlenskis taip pat buvo užsisiuvęs lūpas. Tai jis padarė protestuodamas prieš dviejų merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narių įkalinimą už performansą pagrindinėje Maskvos katedroje, kuriuo buvo pašiepti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ir Kremliaus ryšiai.

Protestuodamas prieš represinių įstatymų priėmimą P. Pavlenskis taip pat buvo nuogas apsivyniojęs spygliuota viela bei nusipjovęs dalį ausies spenelio.

2015 metų lapkritį menininkas padegė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) Maskvos būstinės duris Liubiankoje – liūdnai pagarsėjusiame pastate, kuriame sovietų laikais buvo įsikūrusi KGB.

Už šį performansą „Grėsmė“ P. Pavlenskiui buvo skirta 500 tūkst. rublių (7,4 tūkst. eurų) bauda. Jis buvo pripažintas kaltu dėl kultūros paveldo objekto apgadinimo, bet paleistas.

Pernai menininkas mėnesį praleido liūdnai pagarsėjusioje Rusijos psichiatrijos ligoninėje, kur jam buvo atliekama psichiatrinė ekspertizė. Jis buvo pripažintas esąs sveiko proto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nedaug

nedaug portretas
prireikė ..........prisikalė kiaušinius , prisisiuvo lūpas , ausį nusipjovė ......dar banką padegė ................ ir gavo garbingą ''menininko'' titulą prieš kojas ištiesiant

Faktas

Faktas portretas
Kodėl nematyti Lietuvos žiniasklaidos liaupsės jam už Paryžiaus banko fasado padegimą? Tai įrodo tikrą tiesą apie dvigubus standartus.

Anonimas

Anonimas portretas
Sitas psichinis ligonis Rusijoje prisikale bybi prie asfalto , nusipjove ausi ant tvoros, padege muzieju. Vakaru Europoje sitas psichas yra DEMOKRATIJOS KOVOTOJAS. Idiotu Europa. Dabar kai padege Prancuzijos Banka gal liberastpiderasiniai DERMOKRATAI atsikrapstys akis koki suda garbina.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių