Rusijos kalėjimai ruošia lovas naujiems gyventojams

Po opozicijos aktyvistų areštų ir bylų serijos Rusijos kalėjimai ruošia lovas naujiems gyventojams. Pirmasis šią savaitę verdiktą išgirdo kovotojas su korupcija, tinklaraštininkas ir opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

Skubus teismas

Kirovo teismas ketvirtadienį skyrė penkerių metų kalėjimo bausmę A.Navalnui, apkaltintam pasisavinus apie 510 tūkst. JAV dolerių (1,3 mln. litų) iš vienos mediena prekiaujančios Kirove įsikūrusios bendrovės, kurios konsultantu jis dirbo 2009 m., kai buvo vykdomas sandoris su regiono administracija.

Anot Tyrimų komiteto, jis, būdamas Kirovo srities gubernatoriaus patarėju, organizavo valstybės bendrovės "Kirovles" turto grobstymą, susimokęs su jos vadovu Viačeslavu Opalevu ir bendrovės "Viatskaja lesnaja kompanija" direktoriumi Piotru Oficerovu. Pastarasis nuteistas kalėti ketverius metus.

37-erių opozicijos atstovas A.Navalnas, vienas aktyviausių protestų organizatorių, teigia tapęs Kremliaus susidorojimo auka ir teismo procesą vadina farsu. Skubiai vykęs teismas atsisakė kviesti A.Navalno ir jo advokatų pasiūlytus liudytojus, atmetė dešimtis gynybos prašymų, tarp jų – atlikti nepriklausomą medienos kainų ekspertizę.
Tačiau didelio atgarsio sulaukęs teismo procesas iš dalies parankus opozicijos lyderiui, neturinčiam komunikacijos kanalų valstybinėje žiniasklaidoje. A.Navalno bylos nagrinėjimą stebėjo ne tik jo šalininkai, bet ir tie, kas jam nepritaria.

"Šis teismo procesas palieka stiprų įspūdį, ir A.Navalnas patvirtina savo reputaciją kaip drąsaus ir savimi pasitikinčio žmogaus, gero profesionalo ir advokato, kuris pats ginasi, – portalui polit.ru sakė Maskvos Carnegie centro ekspertė Marija Lipman. – Jis visuomet aukštumoje, ir tiems, kas jam prijaučia, šie bruožai kelia didelį susižavėjimą."

Metė iššūkį Kremliui

Kremlių erzina stipri ir charizmatiška A.Navalno asmenybė, jis sugeba patraukti bei mobilizuoti mases ir galėtų tapti lyderiu, kurio seniai reikėjo susiskaldžiusiai bei bendros nuoseklios programos neturinčiai Rusijos opozicijai. Be to, jis iškėlė į paviršių daug purvo iš valstybės kontroliuojamų korporacijų ir įmonių. Tapdamas smulkiuoju akcininku, A.Navalnas gaudavo teisę į jų vidaus informaciją, kurią vėliau viešindavo savo tinklaraštyje.

Vieną stambiausių nusikaltimų jis atskleidė 2010 m. lapkritį, kai paskelbė dokumentus, kurie rodo, kad valstybinės naftos korporacijos "Transneft" vadybininkai pavogė 4 mlrd. dolerių statydami naftotiekį į Kiniją. Kaip visada nepripažįstantis kompromisų, A.Navalnas šią savaitę paskelbė išsamų straipsnį, kuriame apkaltino vieną artimiausių V.Putino sąjungininkų – Rusijos geležinkelių bendrovės vadovą Vladimirą Jakuniną – turint daugybę nedeklaruoto turto ir verslo interesų.

Atskleidęs daug korupcijos, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo atvejų, būtent jis nukalė valdančiajai "Vieningajai Rusijai" itin prigijusią "sukčių ir vagių partijos" etiketę. "Vieningoji Rusija" 2011 m. laimėjo parlamento rinkimus, bet daug mažesne persvara, o jos pergalę aptemdė gausūs kaltinimai rinkimų klastojimu ir masiniai protestai.

Į vieną didžiausių protesto akcijų po rinkimų 2011 m. gruodžio 5 d. susirinko 120 tūkst. žmonių. Augant jo autoritetui ir žinomumui, A.Navalnas paskelbė, kad ryžtųsi netgi balotiruotis į prezidentus.

Laukia dar kelios bylos

Teismo verdiktą A.Navalnas išgirdo turėdamas Maskvos mero rinkimų kandidato pažymėjimą, kurį trečiadienį gavo surinkęs reikalingus 110 savivaldybės deputatų parašų. Leisti jam kandidatuoti paragino ir pats Maskvos meras Sergejus Sobianinas, nors kritikai kaltina jį veidmainyste. Esą miesto galva sąmoningai paskubėjo surengti išankstinius mero rinkimus šiemet rugsėjį, kad prasitęstų mandatą iki 2018-ųjų, kol jo reitingai dar gana aukšti, o opozicija nėra pasirengusi konkuruoti.

A.Navalno advokatai apskundė teismo sprendimą, ir jis buvo paleistas, kol bus svarstoma apeliacija. Bet Maskvos Carnegie centro ekspertė M.Lipman įsitikinusi, kad vienaip ar kitaip A.Navalnui bus užkirstas kelias į politiką ir jeigu ne šioje, tai kitoje byloje jis išgirs kaltinamąjį nuosprendį.

"Manau, bent jau artimiausiu laiku jo persekiotojų užduotis yra maksimaliai jį izoliuoti, neutralizuoti ir paralyžiuoti jo, kaip pilietinio aktyvisto, veiklą. Bylų yra daug, – teigė ji. – Jo persekiotojai turi daugybę galimybių laikyti jį pakabintą ore, kai bet koks neatsargus žingsnis gali baigtis belange. Jis pakliuvo ant labai rimto kabliuko."

A.Navalno atžvilgiu iškelta dar viena baudžiamoji byla, kurioje jis kaltinamas kartu su broliu Olegu išgrobstęs 55 mln. rublių (4,4 mln. litų), kai juodu dirbo pašto versle. Tyrėjai taip pat tiria galimas jo sąsajas su 100 mln. rublių (8 mln. litų) išgrobstymu iš jau nebeveikiančios politinės Dešiniųjų jėgų sąjungos ir neteisėtu Kirovo srities spirito gamyklos privatizavimu.

V.Putino oponentai ir jų likimas

A. Navalnas papildė sąrašą V.Putino oponentų, kurie atsidūrė anapus įstatymo, tremtyje arba mirė įtartinomis aplinkybėmis.

Kai V.Putinas 2000 m. tapo prezidentu, pirmuoju jo taikiniu tapo oligarchai. Pirmasis nukentėjo Vladimiras Gusinskis, Kremlių kritikavusios televizijos NTV vadovas. Nesutikęs leisti valdžiai kištis į televiziją, jis buvo apkaltintas sukčiavimu ir pabėgo iš šalies.

Netrukus prie jo prisijungė kitas žiniasklaidos magnatas Borisas Berezovskis. Jis padėjo V.Putinui pakilti į valdžios olimpą, bet jų keliai greitai išsiskyrė, ir jis pasiprašė prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje. Čia jis toliau atkakliai kritikavo Kremlių, kol buvo rastas negyvas savo namų vonioje šiemet kovą. Policija nerado įrodymų, kad prie jo mirties prisidėjo kitas asmuo.

Vienas žinomiausių Kremliaus priešininkų yra buvęs naftos bendrovės "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis, apkaltinęs V.Putiną bei jo bendražygius korupcija ir ryžęsis pats žengti į politiką. Tačiau to padaryti naftos magnatas nespėjo – po dviejų bylų dėl sukčiavimo ir mokesčių vengimo jis sėdi už grotų iki 2014 m., bet netrukus gali sulaukti naujų kaltinimų.

Pavojai tyko ir tremtyje

Opozicinė veikla Rusijoje – labai rizikingas užsiėmimas. Dešimtys aktyvistų šiuo metu sėdi teisiamųjų suole arba už grotų. Bet likę laisvėje nenuleidžia rankų.
Buvęs viceministras Borisas Nemcovas, nepaisydamas nuolatinio persekiojimo ir sulaikymų dėl viešosios tvarkos pažeidimų, toliau atkakliai kritikuoja V.Putiną. Kaip ir A.Navalnas, jis yra opozicijos koordinacinės tarybos narys, taip pat parašė devynias V.Putino veiklos ataskaitas, kuriose kaltina prezidentą žlugdant valstybę.

Dar vienas opozicijos koordinacinės tarybos narys yra buvęs šachmatų pasaulio čempionas Garis Kasparovas, neseniai papildęs politinių emigrantų gretas.
Bet, kaip rodo buvusio Federalinės saugumo tarnybos darbuotojo Aleksandro Litvinenkos likimas, pavojai tyko ir tremtyje. A.Litvinenka mirė Londone 2006 m., apnuodytas radioaktyviu poloniu.

Žurnalistų žmogžudystės

Į Kremliaus nemalonę patenka ne tik oligarchai bei opozicijos politikai, bet ir žurnalistai, šou verslo žvaigždės.

Ksenija Sobčiak, kurios tėvas Anatolijus buvo V.Putino politinis mokytojas, nuolat dalyvaudavo įvairiuose Rusijos televizijos šou, kol po 2011 m. parlamento rinkimų prisijungė prie protesto judėjimo. Dabar šou verslo žvaigždė tenkinasi smulkiu liberaliu televizijos kanalu "Dožd", nes pagrindinės televizijos nutraukė su ja sutartis.

V.Putinas neslepia savo požiūrio į žurnalistus, kurie kritikuoja jo vadovavimą. Kai 2006 m. buvo nužudyta Ana Politkovskaja, kuri dirbo laikraštyje "Novaja Gazeta" ir atkakliai kritikavo Kremliaus politiką Čečėnijoje, V.Putinas sumenkino jos darbą pareikšdamas, kad šios žurnalistės įtaka Rusijos politiniam gyvenimui buvo minimali.

A.Politkovskaja buvo viena iš penkių laikraščio "Novaja Gazeta" žurnalistų, nužudytų arba mirusių įtartinomis aplinkybėmis nuo 2000 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių