Rusijos ir Gruzijos karo žaizdos negyja

Per dvejus metus po karinio Maskvos ir Tbilisio konflikto padėtis Kaukaze nė kiek nepajudėjo iš mirties taško. Dvi šalys karo metines minėjo kaip mirtini priešai.

"Mes tęsime kovą"

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis šį savaitgalį, kai nuo konflikto pradžios sukako dveji metai, viešėjo Kolumbijoje ir dalyvavo naujo šios šalies vadovo Juano Manuelio Santoso inauguracijos ceremonijoje. Bet būdamas toli nuo tėvynės jis negalėjo pamiršti gilią žaizdą jo šaliai palikusio karo.

M.Saakašvilis pareiškė, kad Rusijos agresija prieš Gruziją prasidėjo ne 2008 m. rugpjūtį, o gerokai anksčiau, ir tęsiasi ligi šiol.

"Mes tęsime kovą, kol paskutinis okupantas paliks Gruzijos žemę, kol sulauks teisingumo tūkstančiai skirtingos kilmės Gruzijos piliečių, kurie buvo priversti palikti savo namus, miestus ir kaimus", – teigė Gruzijos vadovas.

Jis pareiškė pagarbą Gruzijos laisvę gynusių karių atminimą ir ragino savo šalies piliečius nenuleisti rankų, kol okupantai yra užėmę dalį Gruzijos teritorijos.

Tęs bendradarbiavimą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas karo metinių proga atvyko į nuo Gruzijos atsiskyrusį Abchazijos regioną.

Jis pareiškė, kad prieš dvejus metus buvo kilusi grėsmė Pietų Osetijos ir Abchazijos tautų egzistavimui. Prezidentas tvirtino, kad jeigu Maskva nebūtų pripažinusi šių dviejų regionų nepriklausomybės, konfliktas regione būtų ilgas ir kruvinas.

"Gerinsime santykius su Abchazija, skatinsime ekonominį bendradarbiavimą, tobulinsime santykius saugumo srityje", – žadėjo D.Medvedevas.

Anksčiau Maskva ne kartą buvo pareiškusi, kad santykių su Gruzija atšilimo nebus, kol šiai Kaukazo šaliai vadovaus M.Saakašvilis.

Niekada nepripažins

Per 2008 m. rugpjūčio karą Rusijos pajėgos įsiveržė į Gruzijos teritoriją, kad atremtų gruzinų pajėgų mėginimą jėga susigrąžinti separatistinės Pietų Osetijos kontrolę.

Vėliau Maskva pripažino Pietų Osetiją ir Abchaziją nepriklausomomis valstybėmis, bet jos pavyzdžiu pasekė tik kelios kitos pasaulio šalys. Vakarai šį žingsnį pasmerkė.

Gruzijos ministras reintegracijos klausimais Temuras Jakobašvilis sekmadienį patvirtino oficialiojo Tbilisio ryžtą niekada ir jokiomis aplinkybėmis nepripažinti Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės.

"Galėsime kalbėtis su osetinais ir abchazais visais klausimais, tarp jų – dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos politinės santvarkos, tik tada, kai bus deokupuoti šie regionai, kai iš ten bus iškeltos visos Rusijos bazės ir išvesta okupacinė kariuomenė. Kalbėtis tiesiogiai, netarpininkaujant rusams", – sakė ministras.

Pasak jo, Rusijos karinė agresija 2008 m. rugpjūtį padarė Gruzijos valstybei didelę žalą, bet Gruzija, kaip nepriklausoma šalis, išgyveno, ištvėrė karą ir toliau sėkmingai kuria ekonomiškai išsivysčiusią ir demokratinę šalį.

BNS, "Gruzija Online", newsru.com inf.


Šiame straipsnyje: Rusija ir Gruzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių