V. Putinas ir A. Lukašenka susitiko derybų Sočyje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį surengė derybas pietiniame kurortiniame Sočio mieste su autoritariniu Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Susitikimo pradžioje V. Putinas pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos sąveikos instrumentai suderinti ir gerai veikia.

„Neturime nė dienos, kai mūsų kolegos nebendrautų tarpusavyje, nespręstų tam tikrų klausimų... Tačiau man malonu konstatuoti, kad sąveikos, strateginės partnerystės, sąjungos lygis pasitvirtina“, – sakė jis.

Pasak V. Putino, Rusija yra stambiausia Baltarusijos prekybos ir ekonomikos partnerė, taip pat didžiausia investuotoja.

„Mes įgyvendiname didelius projektus energetikos sektoriuje, pakanka prisiminti tik apie Baltarusijos atominę elektrinę, kur darbai vyksta sėkmingai“, – sakė Rusijos prezidentas.

Tuo metu A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija turėtų kompensuoti rusiškų dujų suvartojimo sumažėjimą po atominės elektrinės paleidimo plėtodama chemijos pramonę.

Be to, A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija rudenį turėtų turėti savo vakciną nuo koronaviruso.

„Jūs jau turite tris registruotas vakcinas... Mes taip pat einame šiuo keliu. Iki rudens gausime savo vakciną“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenka taip pat padėkojo V. Putinui už sprendimą atverti susisiekimą geležinkeliais su Baltarusija.

„Manau, neužilgo ateis ta akimirka, kai atversime ir automobilių eismą. Mes problemų neturime. Nesame užsidarę“, – tvirtino jis.

Po to V. Putinas ir A. Lukašenka tęsė savo bendravimą neformalioje aplinkoje – slidinėdami.

Baltarusijoje jau ilgiau kaip pusę metų tęsiasi protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais, o Europos Sąjunga paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir jo režimo nariams.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas prieš A. Lukašenkos ir V. Putino susitikimą prognozavo, kad jųdviejų derybos truks ilgai. D. Peskovas pridūrė, kad spaudos konferencijos po šio susitikimo rengti neplanuojama, bet galbūt bus paskelbtas koks nors bendras pareiškimas.

Artėjant šiam susitikimui žiniasklaida paskelbė pranešimų, kad A. Lukašenka ir V. Putinas gali tartis dėl naujos Rusijos 3 mlrd. dolerių (2,48 mlrd. eurų) paskolos Minskui. Pats A. Lukašenka šią informaciją neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazys

Kazys portretas
Paskutiniai batikos vitražai.

Č

Č portretas
Vata šau

rinkimai suklastoti

rinkimai suklastoti portretas
saukia europa taip suklastoti o USA nesuklastoti o pas mus ?estai ir tie suabejojo musu rinkimu skaidrumu ka jau kalbeti apie savo piliecius teisingai sako jei rinkimai ka nors nulemtu juos iskart uzdraustu o dabar tik pasidarem sau milijoninius nuostolius neaisku vardan ko ir pastumejom Baltarusija i Rusijos glebi tiesa ir nereikia aiskinti apie demokratija nes mes patys jos neturime
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių