Rusijos gaisrai matomi ir iš kosmoso

Rusijoje nepaliaujamai plintant gaisrams, per kuriuos jau žuvo 52 žmonės, šalies pareigūnai ėmėsi veiksmų, kad apsaugotų karines bei branduolines bazes.

Gynybos ministerija nurodė iš sandėlio, esančio netoli Maskvos, išvežti visas raketas, o pareigūnai perspėja apie grėsmę, jog ugnis vėl sukels radioaktyvią taršą vietovėje, nukentėjusioje per 1986 metų Černobylio katastrofą.

Maskvos sostinę apėmus didžiausiam smogui nuo gaisrų pradžios prieš savaitę, gyventojai į darbus skubėjo veidus slėpdami po kaukėmis. Ekspertų teigimu, oro užterštumas keturis kartus viršija saugų lygį, praneša naujienų agentūra AFP.

Nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad gaisrų apimta teritorija sumažėjo iki 179,6 tūkst. hektarų, tačiau Rusijos Europinėje dalyje dar buvo 588 gaisrų židiniai, o per pastarąją parą kilo dar 248 nauji gaisrai.

Per didžiausius Rusijos istorijoje gaisrus jau žuvo 52 žmonės, penktadienį pranešė sveikatos ministerija. Tuo metu nepaprastųjų situacijų ministerija paragino savanorius prisidėti prie ugnies malšinimo darbų.

„Visi žmonės, norintys padėti, gali telefonu kreiptis į regioninius nepaprastųjų situacijų ministerijos centrus“, – AFP teigė ministerijos atstovas.

NASA nuotraukos rodo, kad šalyje siaučiantys gaisrai gerai matomi iš kosmoso, o dūmai pakilo į 12 kilometrų aukštį ir pasiekė stratosferą.

„Gaisrų debesis ir dūmai stratosferoje rodo, kad gaisrai yra dideli ir ypač intensyvūs“, – teigia NASA.

Rusijos pareigūnams nerimą ypač kelia aplink šalies centrinėje dalyje esantį Sarovo miestą siaučianti ugnis, mat šiame mieste yra pagrindinis šalies branduolinių tyrimų centras.

Rusijos branduolinių tyrimų agentūra teigė, kad visos radioaktyvios ir sprogstamosios medžiagos iš centro išgabentos, o nepaprastųjų situacijų ministerija tikina, kad padėtis kontroliuojama.

Tuo metu gynybos ministerija liepė iš ginkluotės sandėlio Alabinske, esančiame už maždaug 70 kilometrų į pietvakarius nuo Maskvos, išvežti visus ginklus, artileriją ir raketas.

Nepaprastųjų situacijų ministras Sergejus Šoigu penktadienį teigė, kad bandoma užkirsti kelią ugnies plitimui į vakarų Rusijos sritis, kur dirvožemis vis dar užterštas po Černobylio katastrofos.

„Mes kruopščiai kontroliuojame situaciją Briansko srityje. Jei ten pasirodys ugnis, radioaktyvios dalelės gali nukeliauti su dūmais ir užteršti naujas vietoves“, – teigė jis.

Gaisrai paveikė įvairiausias rusų gyvenimo sritis – pradedant vaikų poilsio stovyklomis, baigiant gyvūnų draustiniais.

Rusijos vyriausiojo sanitarijos inspektoriaus Genadijaus Oniščenko teigimu, dėl karščio bangos ir dūmų uždarytos 78 vaikų stovyklos, o 10 tūkst. vaikų sugrįžo pas tėvus.

Maskvą vėl apgaubė smogas, o žymiausi miesto objektai, tokie kaip Kremliaus bokštai ir apvalūs cerkvių kupolai, paskendo dūmuose. Atšaukti kai kurie skrydžiai Domodedovo tarptautiniame oro uoste.

Liepą gyventojų mirtingumas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šoktelėjo 50 proc., teigia Maskvos metrikacijos biuro atstovė Jevgenija Smirnova.

Kelionių agentūros praneša, kad iš dūmuose skendinčio miesto ištrūkti norintys miestiečiai išgraibė visas artimiausių savaitgalių keliones, pranešė naujienų agentūra „Interfax“. Smarkiai padaugėjo rusų, norinčių atvykti pailsėti ir į Lietuvą.



Šiame straipsnyje: RusijagaisraiMaskva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių