Rusijos finansų ministras paskaičiavo, kiek dėl sankcijų šalis praras per metus

  • Teksto dydis:

Rusija, kuriai Vakarų šalys yra paskelbusios sankcijas dėl konflikto Ukrainoje, per metus praras apie 40 mlrd. JAV dolerių, pirmadienį perspėjo finansų ministras Antonas Siluanovas.

„Mes netenkame apie 40 mlrd. dolerių per metus dėl geopolitinių sankcijų, taip pat netenkame 90–100 mlrd. dolerių per metus dėl 30 proc. sumažėjusių naftos kainų“, – A.Siluanovas kalbą viename ekonomikos forume Maskvoje citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Sankcijos, kurias Europos Sąjunga (ES) ir JAV paskelbė Rusijos ekonomikai, smarkiai priklausomai nuo žaliavų eksporto, blokavo prieigą prie tarptautinių kapitalo rinkų ir modernių technologijų.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį apkaltino Vakarų šalis, jog jos siekia „režimo pasikeitimo“ Rusijoje ir vykdo sankcijas, kuriomis norima sunaikinti ekonomiką ir išprovokuoti visuomenės protestus.

Energetikos ministras Aleksandras Novakas penktadienį sakė, kad Rusija ketina sumažinti naftos gavybą, siekdama sužadinti kainų augimą, nes pinganti nafta kartu su sankcijomis dėl Ukrainos krizės nusmukdė rublio kursą.

Rusija, kuri yra viena daugiausiai naftos išgaunančių šalių, nepriklauso naftos eksportuotojų karteliui OPEC, kuris vėliau šią savaitę spręs, ar reikia mažinti gavybos apimtis.

Pajamos už parduodamą naftą sudaro apie pusę Rusijos biudžeto įplaukų. Ateinančių metų šalies biudžetas, penktadienį patvirtintas Valstybės Dūmos, pagrįstas prielaida, kad nafta kainuos 96 JAV dolerius už barelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių