Rusijos ekonomika neatsigauna, nors į duobę rieda lėčiau

Šiek tiek geresni, nors vis dar neigiami Rusijos prekybos ir nefinansinių paslaugų sektoriaus duomenys „Barclays Capital“ privertė kalbėti apie teigiamą posūkį Rusijos ekonomikoje, rašo „Forbes“. Tačiau kai kurie ekonomistai šiuo klausimu – skeptiški. „Kalbėti apie Rusijos atsigavimą tikrai anksti, galima kalbėti apie lėtesnį Rusijos ekonomikos susitraukimą. Pačioje artimiausioje perspektyvoje Rusijos ekonomikos atsispyrimas nuo dugno – labai mažai tikėtinas scenarijus“, – LRT.lt  sako ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Rusijos investicijos į prekybos ir nefinansinių paslaugų sektorių padidėjo nuo neigiamo 8,5 proc. rodiklio liepą iki -6,8 proc. rugpjūtį. Gamybos pramonė rugpjūtį smuko 4,3 proc. (liepą nuosmukis buvo 4,7 proc. metinės normos).

Kaip teigia „Forbes“, „Barclays Capital“ atrodo, kad  šiandienos Rusijos rodikliai liudija, jog bendrojo vidaus produkto (BVP) mažėjimas tęsis ir trečiąjį šių metų ketvirtį, tačiau reikalai, nors ir lėtai, taisosi.

„Atrodo, kad „Barclays“ situaciją mato optimistiškiau nei turėtų matyti: vidaus vartojimo duomenys rugpjūtį buvo prastesni nei tikėtasi, realaus darbo užmokestis smuko 0,6 proc. ir yra 9,8 proc. mažesnis palyginti su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu (liepą nuosmukis siekė 9,2 proc.). Nedarbo rodikliai nepakito. Antrąjį ketvirtį BVP smuko 2 proc. (pirmąjį – 1,6 proc.).

„Barclays“ prognozuoja, kad trečiąjį ketvirtį BVP nuosmukis bus nuosaikesnis. Kitaip tariant, recesija tęsiasi, tačiau, „Barclays Capital“ analitikų žodžiais, atsiranda kilimo nuo dugno ženklų“, – rašo „Forbes“.

„Swedbank“ vyr. ekonomistas N. Mačiulis sako, kad Rusijos ekonomika savo dugno dar nėra pasiekusi. Kai kurie stabilizacijos ženklai, anot ekonomisto, gali būti labai laikini.

„Pagrindinės struktūrinės Rusijos ekonomikos problemos nėra pašalintos. Viena pagrindinių – milžiniška ekonomikos priklausomybė nuo dujų ir naftos eksporto. Greito šių žaliavų kainų atsigavimo tikėtis negalime, o tų mažesnių gautų pajamų pasekmės matysis šių metų pabaigoje.

Kita didžiulė problema, kurios sprendimo nematome iki 2017 metų, – sankcijos Rusijos įmonėms. Dėl negalėjimo pasiskolinti tarptautinėse rinkose, įsigyti vakarietiškų technologijų, nepatrauklumo užsienio investuotojams Rusija praranda didelę dalį augimo potencialo“, – tikina N. Mačiulis.

Vidaus paklausos dėka augti Rusija taip pat negali, pažymi pašnekovas. Dėl sankcijų, kurias Rusija pritaikė Vakarų valstybėms, ji negali tinkamai aprūpinti savo gyventojų maisto produktais. Dėl nuvertėjusio rublio šalyje yra didžiulė infliacija, o esant tokiai infliacijai, reali rusų perkamoji galia mažėja, mažės ir kitais metais, vardija ekonomistas.

„Rusija vis dar yra recesijoje. Mūsų prognozėmis, jos ekonomika trauksis šiais ir kitais metais. Kalbėti apie Rusijos atsigavimą tikrai anksti, galima kalbėti apie lėtesnį Rusijos ekonomikos susitraukimą. Tačiau turbūt svarbu ne tai, kokiu greičiu ji rieda nuo kalno, o kada pasieks dugną ir galės kilti į viršų. Pačioje artimiausioje perspektyvoje tai – labai mažai tikėtinas scenarijus.

Apskritai Rusijos ekonomikos perspektyvos išlieka niūrios, nes ilguoju laikotarpiu ji augimo potencialo neturi“, – kalba ekonomistas.

Šalies ateitis, anot ekonomisto, nėra ir todėl, kad ją palieka talentingiausi asmenys, savo verslus, grįstus moderniomis technologijoms,  įkuriantys Vakaruose. Rusijos federalinės valstybės statistikos  tarnybos duomenimis, 2014 metais daugiausiai rusų išvyko į Vokietiją, JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių