Rusijos Dūmoje priimtas įstatymas dėl nepageidautinų nevyriausybinių organizacijų

  • Teksto dydis:

Rusijos įstatymų leidėjai antradienį priėmė prieštaringai vertintą įstatymo projektą dėl vadinamųjų valstybei „nepageidautinų nevyriausybinių organizacijų (NVO)“; žmogaus teisių gynėjai tai vadina susidorojimu su tokiomis organizacijomis.

Kremliaus politiką palaikančiųjų dauguma Valstybės Dūmoje patvirtino šį įstatymą, dėl kurio dar bus surengtas balsavimas aukštesniuosiuose Rusijos parlamento rūmuose – Federacijos Taryboje, ir bus pateikta pasirašyti prezidentui Vladimirui Putinui.

Šis įstatymas taikomas tarptautinėms nevyriausybinėms organizacijoms, kurios kaltinamos keliančios grėsmę Rusijos „valstybės saugumui“.

Šis įstatymas, kuriam nepritarė ir paties Kremliaus žmogaus teisių ombudsmenas, suteikia teisę valdžiai uždrausti užsienio pilietinių grupių veiklą, jei ji kelia grėsmę Rusijos „gynybos pajėgumams“ ir „konstituciniams pagrindams“ bei persekioti su jomis bendradarbiaujančius vietinius veikėjus – jiems gresia didelės baudos ir kalėjimas iki šešerių metų.

Žmogaus teisių gynimo grupės smerkia tokius įstatymus – „Amnesty International“ vadina tai „paskutiniu beprecedenčio susidorojimo su nevyriausybinėmis organizacijoms skyriumi“ ir tvirtina, kad tuo siekiama užgniaužti laisvą žodį Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių