Rusijos Aukščiausiasis teismas sušvelnino nuosprendį buvusiam naftos magnatui M. Chodorkovskiui

  • Teksto dydis:

Rusijos Aukščiausiasis Teismas antradienį dviem mėnesiais sutrumpino laisvės atėmimo bausmę buvusiam naftos magnatui Michailui Chodorkovskiui, atverdamas kelią jo paleidimui ateinančių metų rugpjūtį, pranešė jo advokatai.

Teismas nepatenkino gynybos prašymo panaikinti 2010 metais paskelbtą nutartį, pagal kurią M.Chodorkovskis buvo pripažintas kaltu dėl pinigų plovimo ir grobstymo, ir iškart jį paleisti. Tačiau teisėjai nutarė nežymiai sutrumpinti jo bausmės terminą iki 10 metų 10 mėnesių.

50 metų M.Chodorkovskis anksčiau buvo laikomas turtingiausiu žmogumi Rusijoje, tačiau jis buvo suimtas 2003-ųjų spalį, kai užsitraukė prezidento Vladimiro Putino nemalonę dėl opozicijos finansavimo.

Aukščiausiasis Teismas savo nutartį paskelbė išnagrinėjęs M.Chodorkovskio advokatų skundą, kad jų klientas buvo neteisėtai suimtas, o jam skirta griežta laisvės atėmimo bausmė yra nesąžininga.

Kartu su M.Chodorkovskiu toje pačioje byloje nuteistam jo verslo partneriui Platonui Lebedevui bausmė irgi buvo sutrumpinta dviem mėnesiai, todėl jis turėtų būti paleistas 2014-ųjų gegužę.

“(Bausmę sutrumpino) dviem mėnesiais – man gėda dėl savo šalies. Laukiau sąžiningo atsakymo“, – M.Chodorkovskio tėvą Borisą, kuris dalyvavo posėdyje, citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus, dabar jau nebeveikiančią energetikos firmą „Jukos“ pavertęs didžiausia šalyje naftos bendrove, per apeliacinio proceso posėdį kalbėjo per vaizdo tiltą iš atokios pataisos kolonijos šiaurės vakarų Rusijoje.

M.Chodorkovskio gynyba apeliacijoje argumentavo, kad jis ir P.Lebedevas 2010 metais buvo nuteisti, nors iš pat pradžių buvo žinoma, kad jiems pateikti kaltinimai yra išgalvoti ir negaliojantys.

Aukščiausiojo Teismo nutartis susijusi su M.Chodorkovskio antrąja byla, kurios nutartis buvo paskelbta 2010 metais, o ne su 2005 metų nutartimi dėl mokesčių vengimo ir sukčiavimo. Abi jam skirtos laisvės atėmimo bausmės atliekamos lygiagrečiai.

M.Chodorkovskio advokatas Vadimas Kliuvgantas sakė Rusijos naujienų agentūroms, kad gynyba planuoja apskųsti naujausią sprendimą Aukščiausiojo Teismo prezidiumui.

Savo perskaitytame pareiškime teismui M.Chodorkovskis smerkė pastangas Rusijos prokurorus ir tyrėjus kaip „Rusijos vidaus politikos įrankį“.

Rezultatas yra katastrofinis, – sakė M.Chodorkovskis, kuris per vaizdo transliaciją buvo matomas kalbantis iš už grotų, prisisegęs laminuotą kalėjimo tapatybės kortelę.

„Kalbame ne apie įstatymų vykdymą – kalbame apie pasiruošimą aukoti teisinės sistemos reputaciją dėl naujo įkalinimo nuosprendžio valdžios oponentui“, – pridūrė jis.

„Man buvo ir visada bus svarbu sulaukti teisingumo tėvynėje“, – jis sakė teisėjui.

M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas, anksčiau vadovavęs bankui „Menatep“ kuris buvo M.KChodorkovskio verslo konglomerato dalis, 2005 metais buvo nuteisti kalėti dėl sukčiavimo ir mokesčių vengimo. M.Khodorkovskiui šiemet sukako 50 metų, o P.Lebedevui dabar 56 metai.

Likus nedaug laiko iki jų planuoto paleidimo, buvusių partnerių įkalinimas buvo pratęstas iki 2017 metų, 2010-aisiais išnagrinėjus antrąją prieštaringai vertinamą bylą, o tas žingsnis buvo griežtai pasmerktas Vakarų šalių.

Maskvos miesto teismas vėliau jų nuosprendžius sutrumpino iki 11 metų.

M.Chodorkovskis šiuo metu laikomas pataisos kolonijoje Karelijos regione šiaurės vakarų Rusijoje, o P.Lebedevas atlieka bausmę šiauriniame Archangelsko regione.

Liepą Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nutarė, kad pirmoji jų byla buvo nesąžininga, bet pažymėjo, kad teisėjai buvo politiškai nešališki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių