Rusijos atsakas JAV – olimpinė ramybė

Liko visai nedaug laiko iki JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos.  Rusija nusprendė palaukti ir nesivelti į žodžių karą su Vašingtonu. Tiesa, aistros kitapus Atlanto niekaip nenurimsta.

Apsišarvavo kantrybe

B.Obamos priimtas sprendimas paskelbti naujas sankcijas Rusijai bei išsiųsti iš JAV teritorijos dalį rusų diplomatų, nebuvo labai netikėtas. Jau kurį laiką Vašingtone Maskvos pusėn svaidomasi žaibais.

Tačiau tai, kaip į šį JAV manevrą sureagavo Rusija, yra įdomu. Būta kalbų, esą Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas šalies vadovui Vladimirui Putinui ant stalo iš karto padėjo sąrašą amerikiečių diplomatų, kurie turėtų būti išsiųsti namo, o Kremliaus šeimininkas pareiškė, kad nieko panašaus nebus.

"Mes nieko neišsiųsime", – pareiškė V.Putinas, drauge pakviesdamas JAV diplomatų vaikus dalyvauti Kremliuje rengiamoje Naujųjų metų šventėje.

Mūsų požiūriu, tokie Vašingtono administracijos veiksmai yra neprognozuojamos ir net, galima sakyti, agresyvios užsienio politikos apraiška. Akivaizdžiai siekiama suardyti JAV ir Rusijos santykius, kurie ir taip jau pasiekė žemumas.

Netrukus šis sprendimas susilaukė pasveikinimo – naujasis Baltųjų rūmų šeimininkas D.Trumpas savo "Twitter" paskyroje pažymėjo: "Puikus (V.Putino) žingsnis atidėti (diplomatų išsiuntimą) – visada žinojau, kad jis labai protingas!" – parašė jis.

Analogiška situacija susiklostė tada, kai Turkijoje buvo nušautas Rusijos pasiuntinys Andrejus Karlovas. Nekyla abejonių, kad šios kruvinos provokacijos, surengtos prieš pat derybas tarp Rusijos, Irano ir Turkijos, tikslas buvo sutrikdyti pasiekti kokį nors konkretų susitarimą dėl Sirijos. Vis dėlto provokacija neišdegė – susitarimas tarp Damasko vyriausybės ir sukilėlių buvo pasiektas ir jį palaimino tiek Rusija bei Iranas, tiek Turkija.

Jeigu Rusija į diplomato nužudymą būtų sureagavusi taip, kaip anksčiau sureagavo į naikintuvo numušimą virš Sirijos, tikėtina, kad proveržio derybose su Ankara dėl Sirijos nebūtų buvę.

Galima spėti, kad V.Putinas pasimokė iš ankstesnių savo sprendimų, t.y. užsienio politikoje reikėtų vengti emocingų sprendimų, nes tai nėra produktyvu.

Dabar nėra reikalo skubėti ir su JAV – akivaizdu, jog Amerikos diplomatų išsiuntimas iš Rusijos, reaguojant į atitinkamą Vašingtono sprendimą, tik būtų deguto šaukštas prieš derybas su naujuoju JAV vadovu. O derėtis bus dėl ko – nuo Ukrainos iki santykių su NATO normalizavimo ir t.t.

Kibernetinis skandalas

B.Obamos administracija laikosi požiūrio, kad su Rusija susiję programišiai per slaptus vyriausybių duomenis tekinantį "WikiLeaks" tinklalapį bandė sukompromituoti Hillary Clinton rinkiminę kampaniją – konkrečiau, kalbama apie Demokratų partijos elito pastangas patraukti H.Clinton iš kelio Vermonto senatorių Bernie Sandersą.

Anot B.Obamos administracijos, skandalas, kilęs tarp demokratų, sudarė prielaidas rinkimus laimėti respublikonui D.Trumpui.

JAV žvalgyba taip pat mano, kad esą elektroninių laiškų vagystės bei paviešinimo tikslas buvo padėti D.Trumpui, negailinčiam V.Putinui komplimentų, laimėti JAV prezidento rinkimus.

"WikiLeaks" steigėjas Julianas Assange'as, duodamas interviu amerikiečių žiniasklaidai, patvirtino, kad jokie su Rusijos vyriausybe susiję subjektai nebuvo programišių pagrobtos informacijos šaltinis.

"Šaltinis nėra Rusijos vyriausybė. Tai ne valstybės subjektai", – amerikiečių žiniasklaidai aiškino 45 metų australas, iki šiol gyvenantis Ekvadoro ambasadoje Londone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janerit

Janerit portretas
college level essay writing buy an essay for college buy essay [url=https://buyessay.us.com]order essay[/url]

Anonimas

Anonimas portretas
lietuvi,ai lietuvi tai kur tavo nkvdistė buvo per sausio įvykius,ar tik ne po burokevičium

Labai idomu

Labai idomu portretas
kodel tas Lietuvis raso komentara visu lietuviu vardu? Juk jis neruose referendumo o pila kaip is kibiro.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių