Rusijos ambasadorius: Astravo elektrinėje gali būti pastatyti dar du reaktoriai

  • Teksto dydis:

Astravo atominės elektrinės statybų projekte numatyta, kad ateityje jos teritorijoje gali būti pastatyti dar du reaktoriai, penktadienį pareiškė Rusijos ambasadorius Baltarusijoje Aleksandras Surikovas.

„Preliminariai planuota, kad esant normaliai įvykių eigai ir esant elektros energijos ir tuo pačiu pagaminamos šilumos pardavimo rinkoms, yra rezervinės aikštelės, kuriose galima pastatyti dar du reaktorius ir padvigubinti pajėgumus čia pat, nes geologinės sąlygos čia yra palankiausios. Bus visa infrastruktūra, bus du veikiantys reaktoriai. Galima galvoti apie objekto išplėtimo perspektyvą“, – rusų diplomatą cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Teigiama, kad tokios derybos buvo vedamos dar prieš Astravo atominės jėgainės statybų pradžią. „Apie tai kalbėta dar svarstant apie elektrinės statybas. Parengti teoriniai planai, tačiau dabar tokios derybos nevedamos, nes reikia užbaigti pirmus du reaktorius, pradėti juos eksploatuoti, o vėliau galvoti toliau“, – sakė Rusijos ambasadorius.

A. Surikovas pažymėjo, kad Astravo elektrinės statybų projektas bus realizuotas. „Kai kas turėjo abejonių, susijusių su įvairiais tolesnės eksploatacijos apsektais, elektros energijos pardavimu, tačiau dabar yra šimtaprocentinis įsitikinimas, kad viskas normaliai realizuojama ir tai turės teigiamos įtakos Baltarusijai“, – sakė diplomatas.

„Mes suprantame, kad Baltarusija – mūsų artimiausias sąjungininkas, brolis ir draugas, todėl dedame visas pastangas, kad statybos būtų kuo greičiau užbaigtos bei būtų užtikrintas šio objekto saugumas“, – sakė Rusijos ambasadorius.

Gali būti per daug

Prabilus, kad Astravo atominėje elektrinėje (AE) ateityje galėtų būti statomi dar du reaktoriai, Lietuvos energetikos viceministras teigia, kad ir dabar statomų dviejų reaktorių gali būti per daug.

„Lietuva įgyvendins savo įstatymą, elektros iš nesaugios atominės elektrinės neįsileis, tai aš nežinau iš tikrųjų, kur Baltarusija, išskyrus turbūt Rusijos vidaus rinką, dės tą elektrą. Jau ir dabar tie preliminarūs skaičiavimai rodo, kad Baltarusijos rinkai net ir dabartinių statomų dviejų reaktorių yra per daug. Tokiu atveju elektra bus pardavinėjama Rusijos vidaus rinkai, nes tai integruotos sistemos“, - BNS sakė Simonas Šatūnas, komentuodamas Aleksandro Surikovo penktadienio pareiškimą, kad ateityje Astrave gali būti pastatyti dar du reaktoriai.

Be to, anot Lietuvos viceministro, vis dar neaišku, kokia bus Astravo AE elektros kaina. Baltarusija konkrečių skaičiavimų nepateikia.

„Techniškai kitur pardavinėti nebus įmanoma, o žinant, kokios dabar kainos iš tokios elektrinės, kuri kainuos apie 10 mlrd. eurų, nežinau, kokia tos elektros kaina bus ir ar ji bus konkurencinga. Kaip suprantu, šį klausimą kėlė ir Baltarusijos nevyriausybininkai, kurie ir Vilniuje lankėsi, nes jiems niekas nepasakė to ir, matyt, nėra ir skaičiavimų“, - teigė jis.

S. Šatūnas kelia klausimą ir dėl panaudoto branduolinio kuro saugyklų. Anot jo, jeigu saugyklos nėra įtrauktos į dabartinę kainą, tai reiškia, kad kaina gali būti dar didesnė.

„Atliekynai, kaip rodo Švedijos visuomenės patirtis, yra nepaprastai brangūs ir kai kur siekia vos ne pusę pačios atominės elektrinės vystymo kaštų. Tai ar šie kaštai yra įskaičiuoti, jeigu ne, kokia yra tikroji šios elektrinės komercinė kaina?“, - aiškino S. Šatūnas.

Astravo atominę elektrinę Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad darbai vykdomi nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas šiuos priekaištus neigia.

Lietuvos atstovai neatvyko

Baltarusijai penktadienį pakvietus Minske reziduojančius užsienio diplomatus apsilankyti Astravo atominės elektrinės statybų aikštelę, nė vienas atstovas iš Lietuvos neatvyko, pranešė ministerijos atstovas

„Iš pradžių patvirtinę, kad dalyvaus, Lietuvos ambasados atstovai paskutinę minutę atsisakė. Taip pat šiandien su mumis nėra Lietuvos spaudos atstovų, nors mes juos kvietėme ir net akreditavome Lietuvos naujienų agentūros atstovus“, – sakė Dmitrijus Mirončikas, kurį cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Tačiau esame pasirengę ir šiandien, ir nuo šiol teikti visą būtiną informaciją mūsų kaimynams ir kitoms šalims, kurias tai domins“, – sakė jis.

Anot jo, penktadienį Astrave aikštelėje lankėsi daugiau nei 25 diplomatų grupė.

Pasak D. Mirončiko, Baltarusija nuo pat pradžių laikėsi skaidraus požiūrio į Astravo AE statybas.


Šiame straipsnyje: Astravo elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir batia...-

na ir batia...- portretas
kacapai net nesismulkindami savo tvarka Baltarusijoje įvedinėja. Tai vadinasi- my podumali, a ja rešil.

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Kvailas tas rusų ambasadorius. Būtų pažadėjęs pastatyti ne du, bet dvylika reaktorių, tada kitas reikalas. O, dabar nemalonu į jį žiūrėti - apsileidęs, storas, raudonas, amžinai pagiriojantis, nesveikos išvaizdos žmogėnas.

na ir kas?

na ir kas? portretas
Pavojingas žmogui objektas ne mūsų šalyje.Kas būtų jeigu Kubilo Lietuvos AE projektas su senu reaktorium būtų praejes? Manau visiems mums būtų Ragas.O dabar..Bent Lietuva neužteršta rad.atliekom liks o ir elektrą Batka gal pigiau paleis-galėsim pirkti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių