Rusijoje pritarta įstatymui, nukreiptam prieš užsienio žiniasklaidą

Rusijos parlamentarai trečiadienį pritarė naujam įstatymui, pagal kurį užsienio žiniasklaidos priemones galima įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašus ir kuris yra atsakas į JAV spaudimą Kremliaus remiamai televizijai RT.

Valstybės Dūmos deputatai pritarė pataisoms, pagal kurias tarptautines žiniasklaidos priemones, gaunančias finansavimą iš užsienio, bus galima klasifikuoti kaip „užsienio agentus“, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Anksčiau tokia teisinė priemonė buvo taikoma tik nevyriausybinėms organizacijoms.

Tokios žiniasklaidos priemonės kaip radijo stotys „Amerikos balsas“ (Voice of America) ir Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas (Radio Free Europe/Radio Liberty), kurios gauna finansavimą iš JAV Kongreso, bus priverstos užsiregistruoti kaip užsienio agentai.

Parlamentarai išsakė prieštaringų nuomonių, ar šį įstatymą galima taikyti komercinei televizijai CNN.

Pataisoms pritarė 409 deputatai iš 450, niekas nebalsavo „prieš“ ir nesusilaikė, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Žemųjų parlamento rūmų pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus sakė, kad imtis šių atsakomųjų priemonių privertė Jungtinių Valstijų veiksmai.

„Šis sprendimas, kurį priimame, yra priverstinis, niekas iš mūsų nenorėjo priimti tokio sprendimo ir jis visai nepaveiks žodžio laisvės mūsų šalyje“, – sakė P. Tolstojus, kurį citavo „RIA Novosti“.

Pataisos buvo priimtos skubant, deputatai dėl techninės smulkmenos praleido pirmąjį įstatymo svarstymą.

Trečias svarstymas yra laikomas formalumu, po jo pataisas turės priimti Senatas ir pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

2012 metais priimtas Rusijos įstatymas įpareigoja „politinę“ veiklą vykdančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias grupes deklaruotis esant užsienio agentėmis. Šis terminas daugeliui primena Stalino laikų represijas ir Šaltojo karo šnipinėjimą. „Užsienio agentų“ kategorijai priskirtos nevyriausybinės organizacijos kas trys mėnesiai turi teikti išsamias ataskaitas apie gaunamą finansavimą.

Daug organizacijų dėl tokių taisyklių atsisakė itin reikalingo finansavimo iš užsienio, o kitos išvis nutraukė savo veiklą.

Kremliaus finansuojama televizija RT, kuri pateikia Rusijos požiūrį į tarptautinius reikalus, pirmadienį patvirtino, kad iki JAV Teisingumo departamento nustatyto termino užsiregistravo kaip užsienio agentas Jungtinėse Valstijose.

Vašingtonas RT laiko Kremliaus propagandos ruporu ir paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

JAV nerimas

Rusijos spaudimas užsienio žiniasklaidai dar labiau suvaržys rinką ir apsunkins Jungtinių Valstijų transliuotojų darbą, sako JAV Transliuotojų taryba.

Šios institucijos direktoriaus pavaduotojas Jeffrey Trimble (Džefris Trimblas) Lietuvos žurnalistams sakė, kad Maskvos spaudimas nėra adekvati reakcija į JAV priemones prieš Kremliaus propagandinį kanalą RT, nes JAV tarptautinės žiniasklaidos priemonės nėra propagandos įrankiai.

„Rusų svarstomi žingsniai negali būti vadinami adekvačiomis atsakomosiomis priemonėmis“, – Lietuvos žurnalistams Vašingtone sakė J. Trimble.

Anot jo, Rusijos valdžios galimi sprendimai toliau varžys JAV žiniasklaidos priemonių veikimą šalyje.

„Mūsų stebimi dalykai, kurie gali nutikti Rusijos pusėje, dar labiau suvaržys ir uždarys jau dabar labai sudėtingą bei uždarą rinką JAV tarptautiniai žiniasklaidai Rusijoje“, – tvirtino JAV Transliuotojų tarybos direktoriaus pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
viskas tvarkingai LTR direkcija blokuoja visokias NTV ar RTR, tai ten atsakomųjų priemonių ėmėsi, kad propogandos, jankių nurodymu neskleistų visoki pašlemėkai

Anonimas

Anonimas portretas
Washingtonas PASKYRE is biudzeto 16 milijardu $ skleisti piderasine propoganda pries Rusija ir kad nuversti teiseta valdzia ir prezidenta. Dabar piderdemokratai prades staugti kad negali skleisti MELO ir DEMAGOGIJOS. Amerika KISASI i rinkimus Rusijoje.

ne realybė

ne realybė portretas
,o vatinis RUPORIUS :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių