Rusijoje populiariausi lyderiai – V. Putinas, L. Brežnevas ir J. Stalinas

  • Teksto dydis:

Rusijos ir Sovietų sąjungos istorinių lyderių Josifo Stalino, Leonido Brežnevo, Boriso Jelcino ir dabartinio vadovo Vladimiro Putino populiarumas visuomenėje padidėjo, rodo trečiadienį paskelbti Levados centro atlikto tyrimo rezultatai.

Palankiausiai vertintas prezidentas V.Putinas: jį teigiamai įvertino 86 proc. respondentų. Per 2006 metais atliktą analogišką apklausą dabartinis Kremliaus vadovas buvo palankiai įvertintas 76 proc. dalyvių. Neigiamų atsiliepimų sumažėjo - šiemet jų buvo 4 proc., o 2006 metais - 7 procentai. Dešimtadalis respondentų sakė esantys abejingi V.Putinui.

"Susižavėjimą", "pagarbą" arba "simpatiją" velioniui Sovietų Sąjungos lyderiui L.Brežnevui jaučia 47 proc. apklaustųjų; 2006 tokių buvo 39 procentai. Žmonių, vertinančių šį veikėją "priešiškai", su "baime" arba "pasišlykštėjimu" per tą patį laikotarpį sumažėjo trimis procentiniais punktais iki 9 procentų. Abejingų šiai istorinei figūrai sumažėjo nuo 44 proc. iki 35 procentų.

Diktatorių J.Staliną prieš dešimtmetį palankiai vertino 37 proc., o dabar - 46 proc. apklaustųjų, nurodė Levados centras. Jam abejingi buvo 22 proc. respondentų (2006 - 32 proc.), bet padaugėjo ir neigiamai vertinančių - nuo 17 proc. iki 21 procento

Palankiai vertinančių 1917-ųjų bolševikų revoliucijos lyderį V.Leniną sumažėjo: 2006-aisiais jų buvo 48 proc., o šiemet - 44 procentai. Nusistačiusių prieš V.Leniną irgi mažėjo (nuo 16 iki 10 proc.), o vis daugiau rusų šį veikėją vertina abejingai: per dešimtmetį jų padaugėjo nuo 28 iki 34 procentų.

Požiūris į pirmąjį Rusijos prezidentą B.Jelciną šiek tiek pagerėjo, bet apskritai išliko gana blogas. Apie jį teigiamai atsiliepė 17 proc. (2006-aisias - 12 proc.) apklausos dalyvių, o neigiamai vertino 48 proc. (anksčiau - 57 procentai). Abejingųjų skaičius beveik nepakito šiemet buvo 28 procentai.

Taip pat mažai keitėsi rusų požiūris į N.Chruščiovą: 28 jį vertino teigiamai, 45 proc. - abejingai, o 17 proc. - neigiamai.

Mažiausiai teigiamų atsiliepimų sulaukė paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis М.Gorbačiovas: 2006 metais tokių respondentų buvo 20 proc., o dabar - penkiais procentiniais punktais mažiau. Jį neigiamai vertino 46 proc. apklaustųjų, (2006-aisiais - 55 proc.), o abejingai - 30 proc., dviem punktais mažiau.

Levados centro apklausoje, atliktoje sausio 20-23 dienomis 137 miestuose ir gyvenvietėse 48 Rusijos regionuose, dalyvavo 1 600 žmonių, kurių amžius - 18 ir daugiau metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvys

Arvys portretas
Kas juos daugiausiai dulkinas tas ir yra populiariausi :) kazkokie mazochistai...

visa

visa portretas
visa siuolaikiniu nauju rusu istorija prasideda nuo stalino senosios geda patiems prisimint kaip savo brolius per pilietini kara skerde

Algis

Algis portretas
Rasykit kas Lietuvoj populiariausi. O kas Svedijoj? Ar visgi negalit emociskai be Rusijos gyvent?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių