Rusijoje buvo trumpam sulaikytas opozicijos lyderis A.Navalnas

  • Teksto dydis:

Rusijos policija sekmadienį buvo trumpam sulaikiusi iškilų Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną po vieno kampanijos renginio prieš ateinantį mėnesį vyksiančius Maskvos mero rinkimus, kuriuose jis kandidatuoja, nurodė pareigūnai.

A.Navalnas buvo sulaikytas įtarus numanomą įstatymo dėl masinių protestų pažeidimą, sakoma policijos pranešime, paskelbtame maždaug po pusvalandžio po to, kai opozicijos lyderis buvo išvežtas policijos mikroautobusu po mitingo, surengto ruošiantis rugsėjo 8-ąją vyksiantiems rinkimams.

„Laisvas“, – jo atstovė Ana Veduta parašė socialiniame tinkle „Twitter“ po to, kai policijai išvežus A.Navalną kilo nuogąstavimų, jog opozicijos lyderis gali būti grąžintas į kalėjimą, iš kurio buvo paleistas prieš mėnesį.

„Vienas iš kandidatų į Maskvos mero postą sekmadienį buvo pakviestas į policijos skyrių pasikalbėti apie įstatymo dėl masinių demonstracijų pažeidimo, – vienas policijos atstovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“. – Šis pilietis paliko policijos skyrių po to pokalbio.“

Tuojau po to A.Navalnas parašė „Twitter“: „Viskas gerai. Policijos viršininkas pasiūlė man obuolį („iš savo vasarnamio“) ir pareiškė, kad esu visiškai laisvas.“

A.Veduta ankstesnėje „Twitter“ žinutėje nurodė, kad mitinge, surengtame Rusijos sostinės šiaurės rytiniame rajone, dalyvavo 5–7 tūkst. žmonių.

Kaip nurodo naujienų agentūros AFP reporteriai, jauni vyrai, vilkėję civilius drabužius, mėgino sutrikdyti šį mitingą, nukirpdami scenos elektros laidus.

Iškalbus teisininkas A.Navalnas, negailestingai besišaipantis iš prezidento Vladimiro Putino, jau kelias pastarąsias dienas rengė mitingus, kalbėjo televizijos debatuose, o Maskvoje išklijuota daugybė jo politinės reklamos plakatų, nors kandidatui gresia penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Praeitą mėnesį jis buvo nuteistas už lėšų grobstymą prieštaringai vertinamoje byloje, tačiau teismas netikėtai atidėjo nuosprendžio vykdymą, leisdamas jam siekti mero posto.

Šį mėnesį paskelbti vienos apklausos rezultatai rodo, jog A.Navalnas yra antras populiariausias kandidatas, tačiau jis gali tikėtis surinkti tik 13 proc. balsų, o rinkimų kampanijos favoritu laikomą Kremliui artimą Sergejų Sobianiną palaiko 67 proc. respondentų.

Tačiau kita apklausa rodė, kad A.Navalną palaiko 20 proc. rinkėjų, o pats opozicijos lyderis teigė, kad išeis į antrąjį rinkimų ratą.

Maskvos rinkimų komisijos vadovas Valentinas Gorbunovas ketvirtadienį sakė, kad bus svarstoma dėl A.Navalno pašalinimo iš kampanijos, „jeigu pažeidimai viršys įstatymų nustatytas normas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių