Rusijoje 100 tūkst. žmonių paminėjo paskutinio caro egzekuciją

  • Teksto dydis:

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas antradienį paryčiais vadovavo 100 tūkst. žmonių procesijai, organizuotai minint sosto atsisakiusio caro Nikolajaus II ir jo šeimos narių nužudymo 100-ąsias metines, pranešė vietos valdžia.

Procesija su įtakingu Bažnyčios vadovu priešakyje ėjo nuo monarcho nužudymo vietos iki Ganina Jamos vienuolyno netoli Jekaterinburgo, į rytus nuo Uralo kalnų.

Dar 20 tūkst. žmonių prisijungė prie ceremonijos, kai 21 km atstumą įveikę procesijos dalyviai atvyko į šventovę.

Anot regiono valdžios įstaigų, vienuolynas buvo pastatytas vietoje, kur po 1917-ųjų Rusijos revoliucijos buvo išmesti apdegę buvusio caro ir jo šeimos narių kūnai.

1918-ųjų liepos 16-osios naktį bolševikai sušaudė sosto išsižadėjusį Nikolajų II, Vokietijoje gimusią jo žmoną bei penkis jų vaikus, tarnus ir gydytoją dabar Jekaterinburgu vadinamame Sverdlovsko mieste, kur jie buvo laikomi namų arešto sąlygomis.

Kreipdamasis į piligrimus, patriarchas Kirilas pabrėžė, kad Rusija turi pasimokyti „iš šios sudėtingos ir karčios patirties“.

„Mums būtina turėti ilgalaikį atsparumą naujoms mintims ir lyderiams, raginantiems mus priimti kokią nors naują, nežinomą ateitį, naikinant mūsų gyvenimo būdą, tradicijas ir tikėjimą“, – pareiškė jis, akivaizdžiai kalbėdamas apie prezidento Vladimiro Putino oponentus.

Valstybė neplanavo šios sukakties kaip nors oficialiai paminėti.

Tuo tarpu regiono valdžia teigia, kad kasmetinės procesijos per kelis pastaruosius metus tapo itin populiarios, nors 2002-aisiais tokiame renginyje dalyvavo vos 2 000 žmonių.

2000-aisiais visi nužudyti caro šeimos nariai buvo paskelbti šventaisiais kankiniais, Rusijos Ortodoksų Bažnyčia vis dar nesutaria dėl jų palaikų autentiškumo.

Nikolajaus II, jo žmonos ir trijų jų vaikų palaikai 1998-aisiais buvo palaidoti Sankt Peterburge, bet Bažnyčia atsisakė atlikti visas laidojimo apeigas.

Caro dukros Marijos ir jo vienintelio sūnaus Aleksejaus kaulai buvo aptikti 2007-aisiais, bet taip ir nebuvo oficialiai perlaidoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip petras taip glušpetris

kaip petras taip glušpetris portretas
kaži kas vadovavo perversmui Rusijoje - rusai ar žydai ir vienas gruzinas sralinas? Kaži -žymiausio budelio dzeržinskio motina ne lietuvė o tėvas ne lenkas? Kaži labasrancai nevadovavo sukilėlių prieš bolševikais žudynėms? Nenaudojo karinių dujų, nenaudojo įkaitų šaudymo? Įdomu kas carą ir jo šeimą nužudė? Kas gali įrodyt kad rusai? O gal visokio pauko berijos, jagudos, sralinai?Kaži komunistų partija, tame tarpe lithujanijos, ne nusikaltėlių partija? Kaži kodėl nusikaltėliai lietuvoje auščiausius postus užima?

Petras

Petras portretas
Štai ji ,-didinga rusų tautos istorija ir pasididžiavimas,-bolševikų komunistų sušaudyta šeima,nesigailint nei moterų,nei vaikų...rusai labai tuo didžiuojasi!!!pas juos nieko švento nėra,(nors kažin ar kada nors iš viso buvo..)

...

... portretas
Tokia tuomet buvo tautos valia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių