Rusija vykdė kibernetines atakas prieš Britaniją?

  • Teksto dydis:

Rusija per pastaruosius metus surengė kibernetinių atakų prieš Jungtinės Karalystės žiniasklaidą, telekomunikacijų ir energetikos sektorius, sakoma trečiadienį planuojamoje paskelbti Didžiosios Britanijos kibernetinio saugumo vadovo kalboje.

Ši kalba bus paskelbta tvyrant susirūpinimui dėl numanomo Rusijos kišimąsi į referendumą dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

„Rusija siekia pakenkti tarptautinei tvarkai. Tai yra aišku“, – per Londono technologijų konferenciją ketina pareikšti Britanijos nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Ciaranas Martinas (Kiaranas Martinas), sakoma jo biuro paviešintose kalbos ištraukose.

„Per pastaruosius metus Nacionalinis kibernetikos saugumo centras pastebėjo Rusijos kišimąsi į JK žiniasklaidą, telekomunikacijos ir energetikos sektorius, – sakoma . – Premjerė pirmadienį vakare pabrėžė, kad mūsų žinoma tarptautinė tvarka yra ardoma.“

Nuo centro įsteigimo 2016 metais sureaguota į daugiau nei 590 reikšmingų incidentų, tačiau vyriausybinė agentūra nepatikslino kiek jų susiję su Rusija.

C. Martino kalba bus sakoma po to, kai šalies premjerė Theresa May (Tereza Mei) Rusijai pažėrė griežtos kritikos ir apkaltino Maskvą „siekiant informaciją paversti ginklu“ ir „Vakaruose skleisti nesantaiką ir pakenkti mūsų institucijoms“.

Tarp Rusijos vykdomų kibernetinių veiksmų yra „valstybinių žiniasklaidos organizacijų nukreipimas kurti ir skleisti melagingas istorijas ir skaitmeniniu būdu pakeistas nuotraukas“, – pirmadienį mero banketo Londone metu sakė premjerė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija atmetė Th. May kritiką ir apkaltino ją mėginant Britanijos visuomenės dėmesį atitraukti nuo problemų savo šalyje.

Londone šiuo metu vyksta tyrimas dėl tariamo Maskvos mėginimo paveikti pernai metų referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje.

Britanijos parlamento skaitmeninės darbotvarkės, kultūros, žiniasklaidos ir sporto komitetas pareikalavo su Rusija susijusių paskyrų socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ duomenų, bei kitų metų pradžioje Britanijos ambasadoje Vašingtone tikisi apklausti šių socialinių tinklų vadovus.

„Brexit“ remiantys robotai

Komiteto pirmininkas Damianas Collinsas (Deimienas Kolinsas) neujienų agentūrai AFP sakė, kad „nėra jokių abejonių“, kad Rusija įsikišo į JK politiką.

„Manau turime pripažinti, kad užsienio organizacijos sugeba manipuliuoti socialiniais tinklais ir paveikti rinkėjus užsienyje, – AFP sakė D. Collinsas. – Turime suprasti, kad tai vienas didžiausių pavojų demokratinėms valstybėms, ir turime rimtai su tuo kovoti.“

Britanijos Svonsio universiteto Velse ir Berklio universiteto Kalifornijoje mokslininkai padarė išvadą, kad „Brexit“ referendumui įtaką tikriausiai darė daugiau nei 150 tūkst. Rusijoje įkurtų „Twitter“ paskyrų.

Anot dienraščio „The Times“ paviešinto tyrimo, prieš 2016 metų birželio 23 d. referendumą, šiose paskyrose buvo skelbiamas turinys, susijęs su Britanijos narystės ES klausimais.

Daugumą šių paskyrų buvo visiškai automatizuotos „robotų“ paskyros, kiekvieną dieną paviešinančios šimtus žinučių, arba „kiborgų“ paskyros, kurias iš dalies valdė žmonės, rašo laikraštis.

Beveik visos žinutės šiose paskyrose rėmė „Brexit“, bet keliose buvo agituojama, kad Jungtinė Karalystė liktų ES narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Beraščiai žurnaliūgos: "... neujienų agentūrai AFP sakė..." - kur Kalbos komisija žiūri?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių