Rusija vėl griebėsi energetinio šantažo

Baltarusija ir Ukraina tapo "Gazprom“ įkaitėmis. Iš pirmosios reikalaujama, kad mainais į galimybę pirkti pigias dujas kitais metais būtų pripažintos Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę, antroji, jei nori gauti dujų, turės sumokėti milžinišką skolą.

Verslo dienraštis "Kommersant" prieš šios dienos Rusijos ir Baltarusijos prezidentų derybas rašė, kad iš Minsko taip pat norima išpirkti jo valdomas akcijas dujų tranzito kompanijoje "Beltransgaz". Tai, kaip ir Gruzijos separatistinių respublikų pripažinimas, padėtų užtikrinti palankias dujų kainas Baltarusijai ir 100 mlrd. (apie 8 mlrd. litų) paskolą.

Baltarusijos pareigūnai tikisi, kad A.Lukašenkai pavyks susitarti, kad dujų kaina 2009 m. neviršytų 140 JAV dolerių (apie 339 litų) už 1000 kubinių metrų. Kol kas Baltarusija už tokį dujų kiekį moka 128 dolerius (apie 310 lito).

Neramios dienos ir Ukrainoje, kuriai nuo sausio 1 d., jei ji nesumokės 2 mlrd. JAV dolerių (4,84mlrd. litų) skolos, žadama atjungti dujų tiekimą. Šiandien Rusijos pirmasis vicepremjeras ir "Gazprom" direktorių tarybos pirmininkas Viktoras Zubkovas pranešė, kad Ukrainos atsisakymas mokėti gali destabilizuoti dujų tiekimą į Europą.


Šiame straipsnyje: DujosGazpromLukašenka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių