Rusija svarsto galimybę tiekti karinę techniką Filipinams

  • Teksto dydis:

Maskva nesvarsto karinio aljanso su Manila galimybės, bet norėtų stiprinti abiejų šalių partnerystę ir draugystę, įskaitant Rusijos ginkluotės ir technologijų pardavimus ilgamečiams JAV sąjungininkams, antradienį pareiškė Rusijos ambasadorius Filipinuose.

Ambasadorius Igoris Chovajevas per spaudos konferenciją sakė, kad abiejų šalių ekonomikos ir prekybos komisija greitai aiškintis konkrečias potencialaus bendradarbiavimo sritis. Pasak jo, vienas Rusijos pareigūnas, šios komisijos bendrapirmininkis, greitai apsilankys Maniloje, bet šio vizito datos I.Chovajevas nenurodė.

I.Chovajevas sakė, kad Rusija yra atvira visoms dvišalio bendradarbiavimo galimybėms, taip pat ir ilgalaikiam karinės įrangos tiekimui „be politinių sąlygų“, tokių kaip žmogaus teisių laikymasis.

Nuo birželio, kai Filipinų prezidentu tapo Rodrigo Duterte (Rodridas Dutertė), Manilos santykiai su JAV pablogėjo. Naujasis lyderis prakalbo apie norą sustiprinti ryšius su Kinija ir Rusija bei neseniai susitiko su jų lyderiais.

Be to, R.Dutertė pabrėžė būtinybę atnaujinti Filipinų užsienio politiką, ilgą laiką grįstą bendradarbiavimu su Vašingtonu.

I.Chovajevas nurodė, kad taip pat kitąmet tikimasi oficialaus R.Duterte vizito Rusijoje.

Rusija „domisi ilgalaikiu bendradarbiavimu“, kuris būtų visapusiškas ir apimtų „visas formas: ginkluotės tiekimą, personalo mokymą ir išlaikymą, technologijų perdavimą“, – pridūrė jis.

Be ginklų tiekimo Rusija taip pat atvira bendradarbiavimui visose srityse: infrastruktūros statybos (pavyzdžiui, tiesiant geležinkelius), elektros įrangos tiekimo, naftos ir dujų įmonių, turizmo skatinimo, prekybos bei žmogiškųjų ryšių, sakė jis.

„Viskas yra įmanoma, – sakė jis. – Mums reikia tik pageidavimų sąrašo iš mūsų partnerių filipiniečių.“

Filipinų gynybos sekretorius Delfinas Lorenzana (Delfinas Lorensana) kitą savaitę turėtų skristi į Rusiją. Jis sakė ten aptarsiąs gynybos bendradarbiavimą su savo kolega iš Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu ir tarsis dėl rusiškų snaiperių šautuvų sausumos pajėgų kariams pirkimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių