Rusija renka naują parlamentą: rezultatai – lengvai nuspėjami

  • Teksto dydis:

Rusai vėlai šeštadienį pradėjo balsuoti parlamento rinkimuose, per kuriuos savo dominavimą turėtų išlaikyti prezidentui Vladimirui Putinui lojalios partijos, nors Kremlius po masinių praėjusio karto protestų daro rinkimų „švarinimo“ šou.

Iki 12 val. Maskvos laiku Rusijoje Valstybės Dūmos rinkimuose balsavo 23 proc. rinkėjų – daugiau nei per tą patį laiką 2011 metais, pranešė Rusijos centrinė rinkimų komisija. „Aktyvumas pagal 12 val. Maskvos laiku duomenis, yra maždaug 23 proc., tai šiek tiek daugiau, palyginti su 2011-aisiais ir kitais metais“, – sakė komisijos vadovės pavaduotojas Nikolajus Bulajevas.

Balsavo, kad nespręstų kiti

Rinkimai visoje šalyje vyksta po kelerių neramių metų, per kuriuos šalis aneksavo Ukrainos Krymą, įsitraukė į didžiausią nuo Šaltojo karo laikų priešpriešą su Vakarais, įklimpo į ekonominę krizę ir pradėjo karinę kampaniją Sirijoje.

Tačiau V. Putino populiarumas tebėra didelis, maždaug 80 proc., ir, Kremliui griežtai kontroliuojant žiniasklaidą bei viešąjį diskursą, valdžia, regis, tikisi, kad sklandus balsavimas sudarys sąlygas jam nesunkiai laimėti ketvirtą kadenciją per prezidento rinkimus 2018 metais.

Nepaisant dramatiškų įvykių, kurie sukrėtė šalį, rinkimų į Valstybės Dūmą kampaniją stebėtojai vadino nuobodžiausia pastaruoju laikotarpiu. Rinkėjų apatija reiškia, kad jų aktyvumas per rinkimus, kuriuose kai kur bus renkami ir regionų lyderiai, gali būti mažas.

„Kampanija nebuvo įdomi, – sakė 70 metų Aleksandras, kuris sekmadienį ryte balsavo Maskvoje. – Jie visi daug žada, bet eina pramintu taku.“ Jis sakė atėjęs balsuoti dėl to, kad už jį „nespręstų kiti“. Vyro balsas atiteko mažai Rusijos pensininkų partijai už teisingumą.

Kita pagyvenusi rinkėja, 75 metų Valentina Pantelejeva, sakė, kad remia valdančiąją „Vieningąją partiją“, nes Maskvos meras Sergejus Sobjaninas „mums daug padarė“. 40-metė valstybės tarnautoja Svetlana sakė, kad balsavo už verslui palankią Augimo partiją, kuriai vadovauja Kremliaus verslo ombudsmenas. „Nes ten yra žmonių, kuriuos aš gerbiu“, – sakė ji.

Rinkimų apylinkės tolimiausiai į rytus nutolusiame Kamčiatkos regione buvo atidarytos šeštadienį 20 val. Grinvičo (23 val. Lietuvos) laiku, o Rusijos Kaliningrado srityje bus uždarytos sekmadienį 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku.

Pirmą kartą Juodosios jūros Krymo pusiasalio gyventojai yra tarp maždaug 110 mln. rinkėjų, galinčių dalyvauti 450 vietų Dūmos rinkimuose, ir tai labai piktina Ukrainą.

2011-ųjų masiniai protestai

„Raginu jus ateiti į rinkimų apylinkes, balsuoti, išreikšti savo poziciją, – rinkėjus ragino V. Putinas. – Pasirinkite, balsuokite už Rusiją.“

Šeštadienį jis parėmė valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“, nors dieną prieš balsavimą agitavimas yra draudžiamas. „Įkūriau „Vieningąją Rusiją“ kaip partiją, tad komentarų čia nereikia“, – sakė jis, žurnalistų paklaustas, už ką balsuos.

„Vieningoji Rusija“ turėtų gauti daugiausiai balsų ir aplenkti kitas Kremliui lojalias partijas, tokias kaip komunistai ir ultranacionalistų Liberalų demokratų partija.

Bet valdžia prisimena masinius protestus, kurie vyko po praėjusių parlamento rinkimų 2011 metais, kai dešimtys tūkstančių žmonių dėl įrodymų apie suklastotus biuletenius išėjo į gatves. Tai buvo didžiausias iššūkis V. Putino dominavimui nuo pat 2000-ųjų, kai jis iškilo į valdžią.

Šiuo metu priežasčių nepasitenkinimui taip pat yra: šalis įklimpusi į ilgiausią per 16 metų trunkantį V. Putino valdymą recesiją: esant žemoms naftos kainoms ir galiojant Vakarų sankcijoms dėl Ukrainos.

Kremlius suvaržė teisę rengti demonstracijas ir, norėdamas padidinti savo populiarumą, kurstė po Krymo aneksijos ir priešpriešos su Vakarais prasiveržusį nacionalizmą.

Stengiantis pastiprinti rinkimų teisėtumą, į skandalus įsivėlusį ankstesnį rinkimų vadovą pakeitė žmogaus teisių gynėja Ela Pamfilova, kuri rūpinasi, kad būtų eliminuoti akivaizdžiausi rinkimų sukčiavimo atvejai.

Balsavimo Sibire rezultatai gali būti anuliuoti

Rusijos rinkimų komisijos vadovė sakė, kad parlamento rinkimų rezultatai iš vieno Sibiro regiono gali būti anuliuoti, jei pasitvirtins įtarimai dėl jų klastojimo.

Toks Elos Pamfilovos pareiškimas pasirodė sekmadienį, rusams balsuojant Valstybės Dūmos – žemųjų parlamento rūmų – rinkimuose.

Vienas kandidatas iš liberalios partijos „Jabloko“ Sibiro Altajaus regione valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė, kad jauni žmonės balsavo pagyvenusių žmonių, kurie tikriausiai neatvyks į rinkimų apylinkes, vardu.

„Mes dabar aiškinamės situaciją, kuri susiklostė Altajaus krašte. Jeigu tie faktai, apie kuriuos šiandien nuo ryto kalba per kai kurias radijo stotis, pasitvirtins, imsimės rimčiausių priemonių – iki baudžiamųjų bylų kėlimo ir klausimų dėl rinkimų atšaukimo galimybės nagrinėjimo“, – sakė E. Pamfilova, kurią citavo „Interfax“.

Rusų pareigūnai nerimauja, kad daug įtarimų rezultatų klastojimu gali išprovokuoti protestus, panašius į masines demonstracijas po 2011 metų rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip visada

Kaip visada portretas
Skundziates ir verkslenat ka ir temokat kiek komentatoriu per visus tinklapius simtais....vietoj to kad sededami prie pc gerdami arbata sidra ar alu ir verkslendami vieni kitiems iseikit I gatves ir parodykit kad taip gyventi nepatinka nes lietuvoj negyvenimas o tik egzistavimas,reikes saukit rekit metykit akmenis darykit ka reiki a daryt,bet bukit vieningi juk visus kartu o ne poviena tegali isgirst

as

as portretas
O tai pas mus kitaip bus.Vel tie patys .Nor IR pries juos balsuosi

Zinoma

Zinoma portretas
Rusai nedaleis Kad ateitu i valdzia tokie visokie geju gerbejai kaip LT koncervatoriai ir panasus i juos. LT nera sansu kitaip gyventi, nesvarbu ka isrinks, nes viska diktuoja didysis seimininkas USA. Svarbu loti ant ko nurodyta ir todel uzmerkiamos akys ant betvarkes valdyme salies
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių