Rusija reikalauja JAV grąžinti du diplomatinius objektus

  • Teksto dydis:

Vašingtonas privalo besąlygiškai atkurti Rusijos galimybes naudotis diplomatiniais objektais Jungtinėse Valstijose, pirmadienį pareiškė Kremlius.

Rusija pyksta, kad Vašingtonas vis dar draudžia jos diplomatams naudotis dviem objektais Niujorko ir Merilando valstijose. Ankstesnis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šį draudimą gruodžio mėnesį įvedė dėl įtariamo Rusijos kišimosi į JAV rinkimus.

„Mūsų nuomone, absoliučiai nepriimtina kelti sąlygas dėl diplomatinės nuosavybės grąžinimo; mūsų nuomone, ji turi būti sugrąžinta be jokių sąlygų ir kalbų“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Per pirmąjį prezidentų Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Hamburge užkulisiuose Kremliaus šeimininkas ši klausimą iškėlė „gana nedviprasmiškai“, sakė D.Peskovas.

Jis pridūrė, jog Rusija „vis dar viliasi, kad ... kolegos amerikiečiai pademonstruos politinę išmintį ir politinę valią“.

Šis klausimas buvo aptartas per trečio pagal rangą JAV valstybės departamento pareigūno Thomas Shannono (Tomo Šanono) ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Sergejaus Riabkovo derybas dėl dvišalių problemų, pirmadienį vykusias Vašingtone.

Šios derybos buvo planuojamos birželį, bet tada Rusija jas atšaukė, priežastimi nurodydama naujas JAV sankcijas, susijusias su konfliktu Ukrainoje.

JAV ieško „sričių, kuriose galėtume spręsti kai kuriuos iš šių vadinamųjų dirgiklių“, praėjusią savaitę sakė Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert).

Darbotvarkėje taip pat yra Ukrainos ir Sirijos klausimai, sakė JAV diplomatai.

„Atsakomieji veiksmai“

Kad JAV uždaro minėtus gyvenamuosius kompleksus, B.Obama paskelbė gruodžio mėnesį, tuo pačiu metu, kai dėl šnipinėjimo išvarė 35 rusų diplomatus. Jis sakė, jog šios priemonės yra atsakas į JAV žvalgybos pranešimus, kad Rusija rengė kibernetines atakas ir stengėsi paveikti JAV prezidento rinkimus D.Trumpo naudai.

B.Obama sakė, kad tais kompleksais Maskva naudojosi „su žvalgyba susijusiems tikslams“. Tuo metu V.Putinas susilaikė nuo atsakomųjų priemonių ir sakė, jog palauks ir pažiūrės, kaip reaguos D.Trumpas.

Tačiau viltys, kad D.Trumpas greitai tesės kampanijos pažadus gerinti santykius, žlugo, nes bet kokie ryšiai su Maskva Baltiesiems rūmams tapo pavojingi – Jungtinėse Valstijose vykstant tyrimams dėl galimo slapto Rusijos ir D.Trumpo kampanijos susimokymo.

Dabar Rusija nusprendė griežčiau grasinti, kad gali pavėluotai keršyti ir blokuoti užmiesčio namą bei sandėlį, kuriais naudojasi JAV ambasada Maskvoje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusią savaitę sakė: „Jei Vašingtonas nuspręs nespręsti šio klausimo, mes turėsime imtis atsakomųjų veiksmų.“

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova praėjusią savaitę skundėsi, kad JAV taip pat atsisako išduoti vizas rusų diplomatams, turintiems turi pakeisti išvarytuosius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių