Rusija pergalę prieš Napoleoną mini „žygiu į Paryžių“

Raiti Rusijos kazokai sekmadienį pradėjo du mėnesius truksiantį taikų žygį į Paryžių, kuriuo bus paminėtos pergalės prieš Napoleoną dušimtosios metinės ir kuris buvo surengtas Kremliui stengiantis sustiprinti Rusijos pozicijas pasaulyje.23 kazokai atkartos rusų armijos žygį į Paryžių 1812-1814 metais; jų maršrutas drieksis per Baltarusiją, Lietuvą, Lenkiją, Vokietiją ir Prancūziją. Ž

ygis yra dalis valstybės režisuojamų iškilmių šioms metinėms paminėti.Ekspedicija, kuri savo kelionę pradėjo nuo Nusilenkimo kalvos memorialinio parko Maskvos vakaruose, turėtų baigtis spalio 19 dieną Fonteneblo, kur įveiktas prancūzų imperatorius 1814 metais atsisakė valdžios.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris gegužę pradėjo savo trečią kadenciją Kremliuje, ne kartą žadėjo stiprinti Rusijos galią pasaulinėje arenoje ir apeliavo į rusų patriotinius jausmus.Vasario mėnesį sakydamas svarbią rinkimų kampanijos kalbą V.Putinas prisiminė 1812 metais įvykusį Borodino mūšį prie Maskvos, kai rusai kovėsi su Napoleonu.

Pasak prezidento, rusams ta pergalė įrašyta į jų „genetinį kodą“ ir jie neleis užsieniečiams kištis į savo šalies reikalus.Organizatoriai sako, kad raitelių žygis jokiu būdu nėra politinis pareiškimas.„Šis renginys turėtų tapti Europos tautų, kurios yra susijusios ne tik ekonominiais interesais, bet ir bendra istorija bei kultūra, solidarumo simboliu“, - sakoma jų pareiškime.

Tarp miestų, pro kuriuos pražygiuos keliautojai, bus Baltarusijos sostinė Minskas, Kaunas Lietuvoje, Lenkijos sostinė Varšuva, Leipcigas Vokietijoje ir Prancūzijos Nansi.

Pasak organizatorių, šių miestų gyventojus linksmins garsaus Aleksandrovo Raudonosios armijos choro ir šokių ansamblio pasirodymai, raitelių komandos iš Kremliaus jojimo mokyklos numeriai.Muitinės, kuri padėjo organizuoti žygį, atstovė sakė, kad ekspedicija finansuojama iš privačių lėšų, kurias skyrė ir kompanijos, ir atskiri asmenys.

Rusija savo karines pergales tradiciškai mini labai pompastiškai. 1612 metais pasiekta pergalė prieš lenkų okupantus, kurie buvo išvyti iš Kremliaus, ir dabar dar yra nacionalinė šventė.


Šiame straipsnyje: Napoleonasnapoleono žygis

NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
BORODINO man asmeniskai labai rezia ausi.... ar nereiktu pagal lietuviskas tradicijas isversti ta vietovardi i lietuviu kalba??? sakykim kaip Griunwald i Zalgiris.....

RRR

RRR portretas
Reiketu šitiems kazokams pasala kur prie Nemuno surengti:) Juk pajegu lietuviams pries 23 kazokus tikrai uztektu: Kauno karybos istorijos klubas „Batalionas“ – Didžiosios Armijos 129 linijinis pėstininkų pulkas Kauno karo istorijos klubas prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus (artileristai su patrankomis) Klaipėdos karo istorijos klubas – Prūsų princo Albrechto dragūnai Ukmergės karo istorijos klubas – LDK I-asis buožės pėstininkų klubas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių