Rusija paleido „Greenpeace“ laivą „Arctic Sunrise“

  • Teksto dydis:

Tarptautinė žaliųjų organizacija „Greenpeace International“ pranešė, kad jos laivas, beveik metus laikytas areštuotas Rusijoje, buvo paleistas ir plaukia atgal į Nyderlandus.

„Geenpeace“, kurios būstinė įsikūrusi Amsterdame, penktadienį nurodė, kad ledlaužis „Arctic Sunrise“ išplaukė iš Rusijos šiaurinio Murmansko uosto ir plaukia į Amsterdamą.

Tas laivas buvo laikomas arešte nuo 2013-ųjų rugsėjo, kai Rusijos pareigūnai jį užėmė per „Greenpeace“ protesto akciją prie vienos naftos platformos Barenco jūroje ir suėmė 30 juo plaukusių žmonių.

„Greenpeace“ yra nusistačiusi prieš naftos gavybą Arkties vandenyno šelfe, argumentuodama, kad tokia veikla gali sutrikdyti trapias ekosistemas mažai žmogaus veiklos paliestame arktiniame regione.

„Arctic Sunrise“ įgula ir laive buvę žurnalistai iš pradžių buvo apkaltinti piratavimu ir kelis mėnesius buvo laikomi Rusijos kalėjimuose po arešto netoli platformos „Prirazlomnaja“.

Vėliau kaltinimai buvo sušvelninti iki chuliganizmo, o aktyvistai buvo paleisti prieš prasidedant šių metų vasarį vykusiai Sočio žiemos olimpiadai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių