Rusija paleidžia ginčų lydimoje saloje įkalintą japoną

  • Teksto dydis:

Rusija paleido Japonijos pilietį, kuris buvo sulaikytas ginčijamoje saloje, ketvirtadienį pranešė Japonijos užsienio reikalų ministerija prieš diplomatines derybas dėl ilgai trunkančio teritorinio ginčo.

Tokijas ir Maskva bando išsklaidyti dešimtmečius trunkančius nesutarimus dėl keturių salų, kurias besibaigiant Antrajam pasauliniam karui okupavo Sovietų Sąjunga, o dabar kontroliuoja Rusija.

Vertėju dirbęs vyras, kurio tapatybė nežinoma, lankėsi Kunaširyje – rusų vadinamame Kunašyru – vienoje iš salų, esančioje šalia Japonijos šiaurinių krantų, kaip bevizės programos, pradėtos 1992 metais, narys.

Vyrą sulaikė Rusijos muitininkai per bagažo patikrinimą prieš planuotą išvykimą ir apkaltino jį bandžius neteisėtai išvežti grynuosius pinigus iš salos, pranešė vienas Japonijos ministerijos pareigūnas.

Rusijos muitinės tarnyba savo tinklapyje pranešė, kad vyro bagaže buvo rasta beveik 4 mln. Japonijos jenų (40 tūkst. dolerių), nors iš šalies išsivežti nedeklaravus leidžiama tik iki 10 tūkst. dolerių.

Sulaikytasis vyras tvirtino, kad vienas vietos gyventojas paprašė jo perduoti siuntinį, tačiau jis net neįtarė, kad ten buvo pinigai, sakė pareigūnas.

„Po apklausos jis buvo pripažintas nekaltu“, – AFP naujienų agentūrai sakė pareigūnas, norėjęs likti nežinomu, ir pridėjo, kad žmogus buvo paleistas trečiadienį.

„Suprantame, kad Rusijos valdžia priėmė jo pretenzijas“, sakė jis.

Japonijos vyriausybė, pareiškusi diplomatinį protestą, padės šiam vyrui pirmadienį grįžti į Nemuro uostą, esantį šalies pagrindinės Hokaido salos šiaurėje, sakė pareigūnas.

Santykiai tarp Rusijos ir Japonijos yra įtempti jau kelis dešimtmečius dėl salų, Japonijoje vadinamų Šiaurinėmis Teritorijomis, o Rusijoje laikomų Kurilų salų dalimi. Dėl šio ginčo dvi valstybės nepasirašo taikos sutarties, kuri leistų formaliai užbaigti karo veiksmus.

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gegužę sutarė atnaujinti derybas, kuriomis būtų siekiama išspręsti ginčą dėl salų.

Penktadienį Maskvoje suplanuotas antrasis Japonijos ir Rusijos derybų ratas dėl šios problemos po gegužę vykusio susitikimo.

Dalis Japonijos žiniasklaidos spėlioja, kad palyginti greitą vyro paleidimą lėmęs rusų bandymas sumažinti diplomatinę įtaką šiai bylai.

Neseniai japonų žiniasklaida pranešė, kad Sh.Abe ir V.Putinas kito mėnesio pradžioje susitiks Vladivostoke Rusijoje, nors Tokijas to nėra oficialiai patvirtinęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių