Rusija nuteisė du Ukrainos piliečius už žudymus per Čečėnijos karą

  • Teksto dydis:

Rusijos teismas ketvirtadienį skyrė ilgas metų įkalinimo bausmes dviem Ukrainos piliečiams, pripažintiems kaltais dėl dalyvavimo Čečėnijos kare 10-ame dešimtmetyje, išnagrinėjęs prieštaringai vertinamą bylą, advokatams tvirtinant, kad jų klientai buvo kankinami.

Čečėnijos respublikos aukščiausiasis teismas skyrė kaltinamajam Stanislavui Klychui 20 metų, o Mykolai Karpiukui – 22 metų laisvės atėmimo.

Jie buvo pripažinti kaltais dėl Rusijos piliečių žudymo, kai kovėsi čečėnų separatistų pusėje 1994–1995 metais.

Ta Šiaurės Kaukazo respublika dukart kariavo su Maskva, bet dabar yra vadovaujama Kremliaus politiką palaikančio veikėjo Ramzano Kadyrovo.

Jų advokatas Ilja Novikovas taip pat atstovavo ukrainietei karo lakūnei Nadijai Savčenko, kurią Rusija paleido trečiadienį per didelio dėmesio sulaukusią apsikeitimą kaliniais, kai Kijevas grąžino Maskvai du numanomus Rusijos karius, dalyvavusius separatistiniame konflikte Rytų Ukrainoje.

I.Novikovas užsiminė, kad jo ginamieji taip pat gali būti paleisti.

„Karpiukui skyrė 22,5 metų, Klychui – 20 metų. Labai gerai, kad vakar akivaizdžiai įsitikinome, jog kai kada tokie žodžiai popieriuje reiškia mažiau negu nieko“, – I.Novikovas parašė savo „Facebook“ paskyroje.

Du kiti N.Savchenko advokatai ketvirtadienį susitiko su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, kuris jos bylą lygino su minėtų dviejų ukrainiečių teismu, sakydamas, kad Rusija tiesiog „štampuoja netikrus nuosprendžius“.

„Mes dėl jų irgi kovosime“, – sakė P.Porošenka, turėdamas omenyje M.Karpiuką ir S.Klychą.

„Dėsime didžiausias pastangas, kad jie būtų grąžinti į Ukrainą“, – sakoma prezidentūros pranešime.

M.Karpiukas ir S.Klychas buvo suimti, kai atskirai lankėsi Rusijoje 2014 metais. Jų šalininkai tvirtina, kad tie vyrai niekada anksčiau nesilankė Čečėnijoje.

Rusija savo ruožtu sako, kad tie ukrainiečiai kovėsi su Rusijos pajėgomis kaip Ukrainos nacionalistų organizacijos UNA-UNSO bataliono nariai. Jie kaltinami nužudę dešimtis Rusijos karių.

M.Karpiukas yra gerai žinomas Ukrainos nacionalistas, palaikantis glaudžius ryšius su Dmytro Jarošu, anksčiau vadovavusiu judėjimui „Pravyj sektor“ (Dešinysis arba Teisusis sektorius), kuris yra itin neigiamai vertinamas Maskvoje. D.Jarošas kaltina Rusijos saugumo tarnybas atsiviliojus M.Karpiuką į Rusiją, kad galėtų jį suimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių