Rusija nušluos tūkstančius „chruščiovkų“: gyventojai – nežinomybėje

  • Teksto dydis:

Rusijos valdžios planai nugriauti Maskvoje kelis tūkstančius senų penkiaaukščių, vadinamų „chruščiovkomis“, ir vietoje jų pastatyti modernių 20 aukštų daugiabučių, be abejo, kaip reikiant išjudins Rusijos sostinės nekilnojamojo turto rinką. Bet daugiau kaip pusantro milijono maskviečių, kuriuos teks iškeldinti, toli gražu nėra tikri dėl savo ateities.

Tokia sovietinių laikų planinė idėja skinasi kelią per Rusijos įstatymų leidybos sistemą ir jau sulaukė preliminaraus pritarimo. Formaliai tvirtinama, kad 1 mln. 600 tūkstančių vadinamosiose „chruščiovkose“ gyvenančių maskviečių turėtų gauti naujus butus tame pačiame rajone planuojamuose statyti daugiaaukščiuose.

Kita vertus, butai Maskvoje, net ir seni, rekordiškai brangūs, todėl žmonės, jau patekę į iškeldinimo sąrašus, nėra tikri, ar gaus teisingą kompensaciją. Tai paskatino pirmą itiin didelio masto protestą Maskvoje. Vietoj planuotų 6 tūkstančių žmonių, negalutiniais duomenims, mitinge galėjo dalyvauti net 60 tūkstančių.

„Atėjau čia, kad palaikyčiau žmones, kovojančius už savo nuosavybę. Manau, kad mero Sabianino ir Putino sprendimai, kai jie štai taip, neatsiklausę žmonių, ima tvarkytis su jų butais, iškeldina nesuderinę, nesiūlydami jokių variantų, prieštarauja įstatymui, tai nežmogiška. Manau, turiu čia būti, kad jie mus suskaičiuotų, suprastų, kad mes esame prieš ir panaikintų sprendimą“, – kalbėjo protesto dalyvė Sofija Izmailova.

Protestuotojai kalbėjo apie labai miglotas taisykles, pagal kurias sudaromi planuojamų nugriauti namų sąrašai, ir apie tai, kad tikimybė gauti butą toje pačioje vietoje toli gražu nėra garantuojama.

„Mes visada palaikėme valdžią. Bet, matyt, per mažai palaikėme, kad taip atsitiko. Aš čia, nes esu prieš šią kruviną renovaciją. Mūsų geras namas pateko į sąrašą, o gretimas bendrabutis, kur žmonės 10 metų kariauja, kad juos iškeldintų  – neįtrauktas“, – sakė kita protesto dalyvė Irina Orlova.

Butas ir registracija Maskvoje yra vienas didžiausių turtų, kuriuos gali turėti eilinis Rusijos gyventojas, ir šis protestas akivaizdžiai tai parodė.

„Labai liūdna. Nugyvenau jau daug, bet nuo vaikystės nebuvau nė vienoje demonstracijoje. Pirmą kartą atėjau, tiek liaudies aplink. Jaučiu, kad pasielgiau teisingai“, – atviravo demonstracijoje dalyvavusi Ala Samsonova.

Jei šis milžiniškas projektas bus įgyvendintas, Maskvoje bus pastatyta šimtai tūkstančių naujų butų. Tai labai dideli pinigai, o Rusijoje tai, beveik be abejonės, reiškia ir didelę korupciją. Todėl į mitingą atėjo ir garsus Rusijos opozicijos veikėjas, kovotojas su Kremliaus režimo korupcija Aleksejus Navalnas, bet jį su šeima iškart išsivedė policijos pareigūnai.

Avarinės būklės „chruščiovkos“ Maskvoje jau griaunamos kelerius metus, bet gyventojų nuomonė apie naujus butus gana prieštarga.

„Taip, pliusų yra – lyg ir gavome naują butą. Jis kiek didesnis – tai pliusas. Be to, mus paliko šiame rajone. Yra ir minusų – nesuprantu, kas su tuo namu vyksta – jei užeisite į laiptinę – ten jau pelėsis, be to, atrodo, visam namui – tik viena valytoja“, – pasakojo naujo namo gyventoja

Šeštame dešimtmetyje, Nikitos Chruščiovo valdymo laikais, masiškai buvo statomi pigūs standartiniai penkiaaukščiai – jie turėjo išspręsti gyvenamo ploto problemą tuo metu smarkiai augusioje Maskvoje ir visoje Sovietų Sąjungoje. Pagal projektų dokumentus, šie namai turėjo tarnauti ne daugiau kaip 50 metų.

Plačiau – Sauliaus Masalsko reportaže



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas orakulas

Nezabitauskas orakulas portretas
Nebijokim, renovuoti namai negrius, kol nebus grąžintos paskolos. Jei apskaičiuota 50 metų, tai dar 20 metų stovės. Renovuoti, kaip ir nerenovuoti, namai pradės griūti apie 2030 metus. Tuomet pripažinsime, kad chruščiovkių renovacija buvo eilinė didelė klaida, gal net nusikaltimas, bet į kalėjimą niekas nesės (tuo pasirūpinta iš anksto, įvedus į BK senaties sąlygą).

Anonimas

Anonimas portretas
LT sistema -nespėsi išmokėti paskolą bankui už būsto renovaciją ir teks iš naujo renovuoti arba tiesiog griauti, kažkam geras pinigas. Rusai tiesiog griauna ir stato naujus namus, vietoje 5 aukštų stato 9-tų naują namą su visa infrastūra ir viskas atsiperka, žinoma yra bambančių pensininkų kuriems visada viskas blogai, labiausiai piktinamasi, kad tenka išsikraustyti į naują namą ,kuris stovi puskilometris nuo griaunamos "chruščiofkės", esą aš ten įpratęs, man ir taip gerai.

to taigi

to taigi portretas
Bet Lietuvoje tos renovacijos tai ne už dyką, , manau, apie 80 proc buto vertės, tai 20 metų paskola su bankų palūkanom- gera dovanėlė? O juk blokinių namų naudojimo terminas turbūt irgi 50 metų buvo numatytas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių