Rusija modernizuoja ginklus: išbandė hipergarsinę raketos kovinę galvutę

  • Teksto dydis:

Rusija šią savaitę sėkmingai išbandė hipergarsinę raketos kovinę galvutę, penktadienį pranešė dienraštis "Izvestija", o šis žingsnis žymi tolesnę pažangą Maskvos pastangose modernizuoti savo strateginį branduolinį arsenalą.

Kaip rašo laikraštis, nauja kovinė galvutė, žinoma kaip Hipergarsinis skraidantis aparatas (GZLA 4202), antradienį buvo paleistas iš Orenburgo srities Rusijos europinės dalies pietryčiuose prie sienos su Kazachstanu ir sėkmingai pasiekė Kuro poligoną Kamčiatkos pusiasalyje, šalies rytiniame pakraštyje.

"Tai pirmasis visiškai sėkmingas ginklo, galinčio didžiausiame aukštyje skrieti apie 15 machų arba 7 km per sekundę greičiu, bandymas", - sakoma "Izvestija" pranešime.

Praeitais metais JAV dienraštis "The Washington Times" rašė, kad Rusija sukonstravo hipergarsinį skraidantį aparatą Ju-71. Kaip nurodoma, anksčiau planuota, kad šis aparatas turi tapti naujos Rusijos tarpžemyninės balistinės raketos "R-28 Sarmat", kurios pirmosios išslaptintos nuotraukos buvo paskelbtos anksčiau šią savaitę, branduoline galvute.

Kaip praneša "Izvestija", "GZLA 4202" ir panašūs hipergarsiniai aparatai turėtų pakeisti tradicines raketų kovines galvutes. Jie yra pranašesni, nes įskrieję į tankius atmosferos sluoksnius gali atlikti sudėtingus manevrus, tad juo sunkiau perimti priešraketinės gynybos sistemoms.

Laikraštis citavo vieną Rusijos kosmoso agentūros "Roskosmos" pareigūną, kuris sakė, kad prieš pastarąjį hipergarsinio aparato bandymą reikėjo pakeisti Ukrainoje gaminamas valdymo sistemas rusiškomis.

Maskvos ir Kijevo santykiai yra smarkiai pašliję dėl 2014-aisiais Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos ir Kremliaus pagalbos Rytų Ukrainoje veikiantiems prorusiškiems separatistams.

"Vidaus įranga, elektroniniai kompleksai ir valdymo sistema dabar visiškai sudaryta iš Rusijoje gaminamų komponentų. Aparate nebėra užsienietiškų komponentų", - sakė "Roskosmos" šaltinis.


Šiame straipsnyje: Rusijaginklaikovinė galvutė

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip kad mūsų Boxeriai bus tik 'nusipelniusių' evakuacijai tinkami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių