Rusija laikinai uždarė savo pasiuntinybę Jemene

  • Teksto dydis:

Rusija laikinai uždarė savo diplomatinę atstovybę Jemene ir jos diplomatai išvyko iš šalies, aštrėjant konfliktui tarp Jemeno vyriausybės ir šiitų sukilėlių husių, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Atsižvelgiant į padėtį Sanoje, buvo priimtas sprendimas laikinai sustabdyti Rusijos diplomatinį buvimą Jemene, – sakė ministerijos atstovė Marija Zacharova. – Visi rusų pasiuntinybės darbuotojai išvyko iš šalies“.

„Rusijos pasiuntinys ir Jemene akredituoto rusų diplomatinio korpuso dalis savo funkcijas vykdys iš Rijado“, – sakė atstovė žurnalistams antradienį.

Krizė Jemene paaštrėjo pastaraisiais mėnesiais. Praėjusią savaitę šalyje prasidėjo žiaurūs susirėmimai tarp eksprezidento Ali Abullah Saleho (Ali Abdulos Saleho) šalininkų ir husių sukilėlių, kurie anksčiau kovojo su šalies prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi (Abdrabo Mansuro Hadžio) pajėgomis ir Saudo Arabijos vadovaujama koalicija. Kiek anksčiau A.A. Salehas pranešė nutraukiantis aljansą su Irano palaikomais husių sukilėliais, su kuriais bendrai valdė sostinę trejus metus, ir taip atvėrė galimybę pradėti derybas su kaimynine Saudo Arabija.

A. A. Salehas buvo nukautas per jo šalininkų susirėmimus su husiais.

Karas Jemene vyksta nuo 2015 metų, kai pagrindinis Irano konkurentas regione Rijadas ir jo sąjungininkai įsitraukė į kovą su sukilėliais. Konfliktas nusinešė beveik devynis tūkstančius gyvybių, o Jungtinės Tautos padėtį šioje šalyje įvardijo didžiausia pasaulyje dabartine humanitarine krize.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių