Rusijos prezidentas V. Putinas susitarė dėl ginkluotės pardavimų Indijai

  • Teksto dydis:

Rusijos ir Indijos lyderiai penktadienį paskelbė virtinę milijardus JAV dolerių vertės susitarimų, tarp jų sandorių gynybos srityje, dėl Kinijos veiksmų nerimaujančiam Deliui mėginant palaikyti gerus ryšius tiek su Maskva, tiek su Vašingtonu.

Anot vieno šaltinio Indijoje, Delis per Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą įsipareigojo įsigyti grėsmingų rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400, kainuojančių 5,2 mlrd. dolerių (4,5 mlrd. eurų).

Rusijos ginklų eksporto agentūros "Rosoboroneksport" vadovas Aleksandras Michejevas sakė, kad šis sandoris bus pradėtas įgyvendinti nuo penktadienio ir kad jis yra didžiausias per agentūros istoriją.

Kiti susitarimai – paskelbti po V. Putino ir Indijos premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) susitikimo, kurio pradžioje jiedu apsikabino – susiję su geležinkelių, trąšų ir kosmoso sektoriais. Be kita ko, Rusija įsipareigojo parengti astronautų Indijos pirmajam pilotuojamam skrydžiui į kosmosą, planuojamam surengti 2022 metais.

„Priimame jus kaip šalies, su kuria palaikome unikalius santykius, lyderį, – per bendrą spaudos konferenciją sakė N. Modi. – Šiandien priėmėme sprendimą, padarysiantį mūsų ilgalaikius santykius dar tvirtesnius.“

Vėliau paskelbtame bendrame pareiškime Rusija „dar kartą išreiškė tvirtą paramą Indijos siekiams užsitikrinti nuolatinę narystę išplėstoje JT Saugumo Taryboje“, taip pat Indijos ketinimui prisijungti prie Branduolinių tiekėjų grupės, kurios narės kontroliuoja prieigą prie branduolinių technologijų.

Per derybas taip pat buvo užsiminta, kad Rusija gali pastatyti Indijoje naują branduolinę elektrinę. Be to Indija svarsto galimybę įsigyti iš Rusijos fregatų už 2 mlrd. dolerių (1,73 mlrd. eurų) ir sraigtasparnių už 1 mlrd. dolerių (870 mln. eurų), bet šios dvi galimybės nebuvo paminėtos komunikate.

Indija apsisprendė pirkti S-400 sistemų, galinčių numušti priešų orlaivius ir raketas, nors Vašingtonas paskelbė sankcijas rusišką ginkluotę perkančioms šalims.

Indija prašė Jungtinių Valstijų netaikyti jai sankcijų, numatomų Kongreso 2017-aisiais priimtu įstatymu „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA). Šia priemone Vašingtonas ketina nubausti Maskvą už Krymo aneksiją ir įtariamą kišimąsi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

Tokiomis sankcijomis JAV rugsėjo mėnesį nubaudė ir Kiniją, taip pat įsigijusią iš Rusijos zenitinių raketų „žemė–oras“ kompleksų S-400 ir naikintuvų.

Jei Vašingtonas įves sankcijas ir Indijai, būtų neaišku, kaip Delis atsiskaitys už rusišką ginkluotę, nes pagal CAATSA būtų uždraustas atsiskaitymas doleriais.

JAV ir Rusijos santykiai pastaruoju metu pasiekė žemiausią nuo Šaltojo karo laikų lygį ir net labiau paaštrėjo šią savaitę, Vakarams apkaltinus Maskvą, kad rusų karinė žvalgyba surengė virtinę įžūlių kibernetinių atakų visame pasaulyje.

Vis dėlto Vašingtonas atsidūrė keblioje padėtyje, nes amerikiečiai siekia sutvirtinti ryšius su šia Azijos milžine Indija, kad atsvertų didėjančią Kinijos įtaką, kai kada keliančią nerimą Deliui.

Praeitais metais įvyko Indijos ir Kinijos kariuomenių priešprieša dėl vieno Himalajų plokščiakalnio, į kurį pretenzijas reiškia tiek Pekinas, tiek artimas Delio sąjungininkas Butanas.

Be to, Kinija kėlė nerimą Indijai, skolindama dideles sumas Indijos vandenyno regiono šalims, kurioms anksčiau didelę įtaką darydavo Delis.

„Indijai svarbu palaikyti draugiškus santykius su rusais, kad jie ne visiškai pereitų į kinų stovyklą“, – sakė Delyje įsikūrusio analitinio centro „Observer Research Foundation“ ekspertas Manojas Joshi (Manodžas Džošis).

„Be to, faktas, kad kitaip negu JAV, Rusijos regioniniai interesai didele dalimi persidengia su Indijos regionine politika“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Vašingtonas ir Delis praeitą mėnesį paskelbė planuojantys surengti bendras karines pratybas, tai pat susitarė keistis jautria karine informacija. Šiuo metu Jungtinės Valstijos yra antros svarbiausios ginklų Indijai tiekėjos.

Taigi, Indija gali tikėtis palaikymo, jeigu sieks, kad Jungtinės Valstijos netaikytų jai sankcijų. Vis dėlto JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija pasiuntė signalą, kad toks Indijos noras vargu ar būtų patenkintas.

Irano nafta

Rusija ir Indija glaudžius ryšius palaiko nuo praeito amžiaus 6-o deršimtmečio. Maskva tebėra pagrindinė ginkluotės tiekėja Indijai, besistengiančiai būti pasiruošusia atremti grėsmę, keliamą Kinijos ir Pakistano.

Delį taip pat suerzino D. Trumpo sprendimas pasitraukti iš 2015 metais sudarytos galingųjų valstybių sutarties su Iranu, tiekiančiu daug naftos sparčiai augančiai Indijos ekonomikai.

Kita vertus, Indijos ir Rusijos prekybos metinė apyvarta nuo 2014 metų nusmuko žemiau 10 mlrd. JAV dolerių lygio, N. Modi mezgant glaudesnius diplomatinius ir ekonominius ryšius su Vašingtonu, o Rusijai demonstruojant draugiškumą Pakistanui ir Kinijai.

Rusijos valstybinio banko VTB valdybos pirmininkas Andrejus Kostinas penktadienį Delyje sakė, kad abi šalys sieks trigubai padidinti abipusius prekių ir paslaugų srautus iki 30 mlrd. dolerių per metus.

„Palaikome strateginę partnerystę ir labai darnų dialogą politiniu lygiu, – žurnalistams sakė A. Kostinas. – Tačiau turime tai papildyti stiprindami ekonominius ryšius.“

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
O cia kam idomu? Juk ir taip aisku, kad tai grobuoniska salis, zvanginanti ginklais...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių