Rumunijos parlamentas pritarė referendumui dėl atsakomybės už korupciją

  • Teksto dydis:

Rumunijos įstatymų leidėjai pirmadienį vienbalsiai priėmė siūlymą surengti referendumą dėl atsakomybės už korupciją po masinių protestų, privertusių vyriausybę atšaukti įsaką, kuris būtų sušvelninęs kovos su korupcija įstatymus.

Šį pasiūlymą pateikė centro dešiniųjų pažiūrų prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas) – įnirtingas kairiojo sparno vyriausybės kritikas.

Dabar jis turi pasiūlyti referendumo klausimo formuluotę bei jo datą.

Rumuniją jau dvi savaites krečia masiniai protestai, o į vieną jų vasario 5-ąją susirinko apie pusę milijono žmonių. Tai buvo didžiausi protestai šalyje po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais.

Premjeras Sorinas Grindeanu (Sorinas Grindianu) atšaukė savo vyriausybės priimtą prieštaringai vertinamą dekretą, bet protestai tebesitęsia, tik į gatves išeina mažiau žmonių. Dabar daugelis demonstrantų reikalauja vyriausybės atsistatydinimo.

Sekmadienį visoje šalyje protestuose dalyvavo apie 80 tūkst. žmonių, praneša žiniasklaida. Bukarešte protestuotojai su savo mobiliaisiais telefonais sukūrė didžiulę Rumunijos vėliavą.

Vėlų pirmadienį sostinėje susirinko apie 2 000 žmonių. Tai buvo jau 14 diena iš eilės, kai vyko protestai.

Demonstrantai reikalauja, kad kairiojo sparno socialdemokratų vyriausybė, į valdžią atėjusi tik gruodį, pasitrauktų.

„Jei vyriausybė jau savo pirmą mėnesį nesugebėjo veikti skaidriai ir atvirai, ką ji darys likusi ketveriems metams?“ – klausė 60 metų mokytoja Catalina (Katalina), ateinanti į demonstracijas kasdien.

Minėtas dekretas, kuris sukėlė Briuselio ir Vašingtono susirūpinimą, galėjo dekriminalizuoti pareigūnų nusižengimus, jei jų padaryta finansinė žala būtų mažesnė nei 200 000 lėjų (44 000 eurų).

Visgi kritikai teigia, kad naujosios pataisos leistų baudžiamosios atsakomybės išvengti už piktnaudžiavimą įgaliojimais teisiamą socialdemokratų lyderiui Liviu Dragnea (Liviju Dragniai). Pats politikas šiuos kaltinimus neigia ir tvirtina, kad įstatymo pataisos jam naudos neatneštų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių