Rumunijoje protestuojama prieš amnestiją kaliniams

  • Teksto dydis:

Rumunijos sostinėje ir kituose jos miestuose dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį protestavo prieš vyriausybės įsakus, numatančius amnestiją tūkstančiams kalinių.

Kritikų vertinimu, toks žingsnis sutrukdytų kovai su korupcija šalyje.

Protestuotojai susirinko Bukarešto centre esančioje Universiteto aikštėje ir skandavo, kad valdančioji Socialdemokratų partija yra „raudonasis maras“. Vėliau jie nužygiavo Pergalės aikštės link, kur įsikūrusios vyriausybės institucijos.

Premjero Sorino Grindeanu (Sorino Grindianu) vadovaujama socialdemokratų vyriausybė paskelbė du nepaprastuosius įsakus, kuriais nurodoma išlaisvinti kalinius, kad būtų galima atlaisvinti vietos perpildytuose kalėjimuose. Sekmadienį jis sakė, kad protestai buvo „politizuoti“, ir sukritikavo prezidentą Klausą Iohannisą (Klausą Johanisą), kuris prieš savaitę taip pat dalyvavo panašiame proteste.

Kritikų teigimu, toks pasiūlymas būtų naudingas valdančiosios partijos sąjungininkams, nuteistiems korupcijos bylose. Šiam vyriausybės planui nepritaria ir šalies vyriausiasis prokuroras.

Paleista apie 2 tūkst. 500 žmonių

Šis įsakas pirmiausiai paveiktų žmones, už nesmurtinius ir neseksualinius nusikaltimus nuteistus kalėti iki penkerių metų.

Nepriklausomai nuo kaltinimų, būtų perpus sutrumpintos įkalinimo bausmės asmenims, vyresniems nei 60-ies metų, nėščiosioms ir kaliniams, turintiems mažamečių vaikų.

Kaip nurodoma įsakų projekte, vyriausybė taip pat siekia dekriminalizuoti pareigūnų nusižengimus, jei jų padaryta finansinė žala yra mažesnė nei 200 tūkst. lėjų (beveik 45 tūkst. eurų).

Jei šie dekretai bus priimti, vyriausybės teigimu, į laisvę bus paleista apie 2 tūkst. 500 žmonių. Kalėjimų pareigūnai teigia, kad būtų į laisvę išeitų apie 3 tūkst. 700 žmonių.

Protestai taip pat buvo surengti vakariniame Klužo mieste Timišoaroje bei dar daugiau kaip dešimtyje Rumunijos miestų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių