Rugsėjo 14-ąją – nepaprastasis ES ministrų susitikimas dėl migrantų krizės

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrai rugsėjo 14 dieną susirinks Briuselyje į nepaprastąjį susitikimą, kuriame tarsis dėl aštrėjančios migracijos krizės, sekmadienį pranešė Liuksemburgo vyriausybė.

„Migracijos fenomeno padėtis Europos Sąjungoje ir už jos ribų pastaruoju metu įgijo precedento neturintį mastą“, – sakoma pranešime iš Liuksemburgo, kuris šiuo metu pirmininkauja Bendrijai.

„Siekiant įvertinti faktinę padėtį, atliekamus politinius veiksmus ir aptarti tolesnius žingsnius, turinčius sustiprinti Europos atsaką, Liuksemburgo imigracijos ir prieglobsčio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) nusprendė sušaukti Teisingumo ir vidaus reikalų nepaprastąją tarybą“, – sakoma pranešime.

Kvietimas susitikti 28 ES šalių ministrams buvo paskelbtas po anksčiau tą dieną įvykusios Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos ministrų pasitarimo.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as (Tomas de Mezjeras), Britanijos vidaus reikalų sekretorė Theresa May (Teresa Mėj) ir jų kolega iš Prancūzijos Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) šeštadienį kalbėjosi susitikimo Paryžiuje dėl transporto saugumo užkulisiuose.

Trejetas „pabrėžė būtinybę nedelsiant imtis veiksmų sprendžiant iššūkį dėl migrantų antplūdžio“.

Jie taip pat paragino Italijoje ir Graikijoje skubiai įsteigti priėmimo centrus, kad būtų galima registruoti naujai atvykstančius žmones, ir sudaryti ES bendrą „saugių kilmės šalių“ sąrašą.

Vokietija, kuri šiemet, kaip tikimasi, priims 800 tūkst. prieglobsčio prašytojų, siekė tokio sąrašo ir teigė, kad juo būtų atlaisvinti resursai padėti tiems, kas bėga nuo karo ir persekiojimų.

Per pirmuosius septynis šių metų mėnesius ES sienas pasiekiančių migrantų skaičius pasiekė beveik 340 tūkstančius. 2014 metais tuo pačiu periodu jų buvo 123 500, nurodo bloko pasienio agentūra „Frontex“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių