Po imperatorių ir popiežių prie Romos vairo pirmą kartą stoja moteris

  • Teksto dydis:

Roma sekmadienį išrinko Virginią Raggi (Virdžiniją Radži) pirmąja Amžinojo miesto mere moterimi, suduodama skaudų smūgį premjerui Matteo Renzi (Matėjui Renciui).

Kaip rodo rezultatai, gauti suskaičiavus mažiausiai 80 proc. balsų, prieš valdančiuosius nukreipto populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) kandidatė per antrąjį vietos rinkimų ratą lengvai įveikė Roberto Giachetti (Robertą Džačetį) iš centro kairės Demokratų partijos (PD), užsitikrinusi mažiausiai du trečdalius balsų.

Demokratas R.Giachetti pripažino pralaimėjimą praėjus valandai po to, kai baigėsi balsavimas. R.Giachetti sakė paskambinęs V.Raggi ir palinkėjęs jai sėkmės.

„Pirmą kartą Roma turės merę moterį tokiame amžiuje, kai lygios galimybės tebėra miražas“, – sakė V.Raggi savo pergalės kalboje.

„Būsiu visų romiečių merė. Atkursiu teisėtumą ir skaidrumą miesto institucijose po du dešimtmečius trukusio netinkamo valdymo. Su mumis prasideda nauja era“, – sakė ji.

37 metų teisininkė ir vietos tarybos narė V.Raggi iškilo iš nežinomybės ir tapo vienu geriausiai žinomų Italijos politikos veidų vos per kelis pastaruosius mėnesius.

Todėl visas prognozes gerokai viršijęs siekiantis atotrūkis, kuriuo ši telegeniška tamsiaplaukė užsitikrino pergalę Italijos sostinėje, neabejotinai suteiks didelį postūmį komiko Beppe Grillo (Bepės Grilo) vos prieš septynerius metus įsteigtam judėjimui.

Po įtikinamos pergalės Romoje V.Raggi įstojo į išskirtinį dideliems miestams vadovaujančių moterų klubą, kuriam priklauso tokių miestų kaip Barselona, Keiptaunas, Madridas, Paryžius ir Santjagas merės.

„Savigarbos ir permainų reikalas“

M5S taip pat paskelbė užsitikrinęs šiaurinio Turino miesto kontrolę. Čia kita moteris, 31 metų Chiara Appendino (Kjara Apendino), padedama kraštutinių dešiniųjų antiimigracinės Šiaurės lygos, įveikė perrinkimo siekusį merą iš PD.

Ch.Appendino Turine kalbėjo panašiai kaip išrinktoji Romos merė.

„Sukūrėme istoriją, – sakė ji. – Tai buvo ne protesto balsai, tai savigarbos ir permainų reikalas.“

Šiokia tokia paguoda premjerui M.Renzi turėtų būti žinia, kad centro kairioji stovykla išsaugojo valdžią finansų sostinėje Milane, kur buvęs pasaulinės parodos „World Expo“ direktorius Giuseppe Sala (Džuzepė Sala) užėmė pirmąją vietą, surinkęs 51 proc. balsų, taip pat prognozuotos PD atstovų pergalės Bolonijoje ir Neapolyje.

Iš viso antrajame rinkimų rate, kuris vyko 126-iose bendruomenėse, galėjo dalyvauti daugiau kaip 9 mln. rinkėjų.

Italijos dienraščio „La Repubblica“ redaktorius Mario Calabresi (Marijus Kalabrezis) šeštadienį redaktoriaus skiltyje rašė, kad šiems rinkimams „lemta palikti žymę Italijos politikai ir galimą ryšių su nusistovėjusia sistema nutraukimą“.

Pasak jo, M5S daugeliui „asocijuojasi su viltimi“.

Po imperatorių ir popiežių

Pustrečio tūkstantmečio vyrų valdyta Roma pirmadienį pakirdo iš miego turėdama naują vadovybę.

Romoje gimusi ir augusi 37 metų teisininkė yra politikos naujokė, bet rinkimų kampanijai įsibėgėjant jos pasitikėjimas ir užtikrintumas savo jėgomis augo taip pat sparčiai, kaip jos populiarumas, pavertęs V.Raggi vienu geriausiai žinomų Italijos politikos veidų.

V.Raggi tinklalapyje rašoma, kad ši britų roko grupės „Dire Straits“ gerbėja, kuri kampanijos metu buvo giriama už natūralią eleganciją madai neabejingame Amžinajame mieste, laisvalaikiu mėgsta vaikštinėti po kalnus, plaukioti ir slidinėti.

Draugai sako, kad jos švelnios manieros slepia plieninę valią.

Ji sveikino savo pergalę kaip persilaužimą visoms Italijos moterims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių