Rio de Žaneiro karnavalas prasidėjo be miesto mero

  • Teksto dydis:

Žmonės visoje Brazilijoje penktadienį pradėjo karnavalo linksmybes: išėjo į gatves šokti, gerti ir nuleisti garo, visuomenei jaučiant nerimą dėl ekonomikos ir pykstant ant politikų dėl didžiulio korupcijos skandalo.

Garsiausias pasaulyje Rio de Žaneiro karnavalas prasidėjo keistai. Po dieną trukusios tylos miesto meras evangelikas Marcelo Crivella (Marselu Krivela) iki 20 val. 30 min. atidėjo tradiciškai įspūdingą pradžios ceremoniją, bet paskui vis tiek joje nedalyvavo, pareiškęs, kad serga jo žmona. Galiausiai Rio de Žaneiro rotušė paskelbė elektroninį laišką, kad karnavalas „oficialiai prasidėjo“.

Tačiau keli vadinamieji kvartalų vakarėliai Rio de Žaneire vyko dar popietę. Tūkstančiai žmonių šoko tvoskiant 32 laipsnių karščiui ir esant dideliam oro drėgnumui – įprastoms oro sąlygoms Pietų pusrutulio vasarą.

Už marihuaną

Kvartalo šventėje „Carmelitas“ bohemiškame Rio de Žaneiro Santa Teresos rajone dalyviai buvo apsirengę vienuolėmis, daugelis jų laikė užrašus su įžeidimais politikams, kurie nepritaria marihuanos legalizavimui.

„Viešpats sako: išbandysi visas žoles, kurios išauga iš sėklų“, – skelbė vienas plakatas.

„Karnavalas yra labai gera ir demokratiška šventė, – sakė dalyvė Nilse Azevedo (Nilsė Azevedu). – Kas nori melstis, meldžiasi. Kas nori linksmintis gatvėse, linksminasi.“

Vis dėl to daugiausiai buvo kalbama apie keistą legendinio karnavalo, kuris kasmet į Rio de Žaneirą pritraukia daugiau kaip milijardą JAV dolerių (eurų), pradžią.

„Sambadrome“, kur aukščiausiosios lygos sambos mokyklos varžytis pradės sekmadienį, žmonės penktadienį laukė tradicinės miesto rakto perdavimo „karaliui Momo“ – kūniškų malonumų karaliui – ceremonijos. Raktą visuomet su didelėmis iškilmėmis perduodavo ankstesnis meras Eduardo Paesas (Eduardu Paisas).

„Jo nepasigesime

Tačiau dabartinis meras M. Crivella į atidarymo ceremoniją vietoje savęs nusprendė nusiųsti Rio de Žaneiro turizmo agentūros vadovą. Dar keisčiau atrodė greitas „karaliaus Momo“ dingimas: jis nedavė interviu, kaip būdavo įprasta – iš „sambadromo“ jį išlydėjo apsaugininkai.

Neaišku, ar M.Crivella, penkiasdešimtininkų vyskupas emeritas, kuris mero pareigas perėmė sausio 1 dieną, dalyvaus kuriuose nors iš penkias dienas truksiančių paradų „sambadrome“. Rio de Žaneiro miesto taryba jau davė leidimą jam artimiausiomis dienomis išvykti į užsienį.

Anksčiau penktadienį, kai dar buvo neaišku, ar meras atvyks į atidarymo ceremoniją, Rio de Žaneiro rakto sergėtoja Maria Cristina de Jesus (Marija Kristina de Chėzus) laikydama simbolinį miesto raktą atrodė nusivylusi.

„Aš taip pat norėčiau žinoti, kas vyksta“, – sakė Cristina, naujienų agentūros AP reporterio paklausta, ką ji su juo darys.

Pasak Cristinos, merija nurodė jai ir simbolinį raktą saugančiai grupei ateiti, bet daugiau nepateikė jokios informacijos apie ceremonijos planus.

Meras „per mūsų karnavalą turėtų atskirti religiją nuo politikos“, – sakė į „sambadromą“ atėjusi namų šeimininkė Marisol Portela.

„Jo nepasigesime. Vis tiek surengsime savo šventę“, – pridūrė ji.

„Šalin Temerą!“

Šiemetinės karnavalo linksmybės vyksta daugeliui brazilų sunkiu metu. Ekonomika įklimpusi recesijoje, kasdien pranešama apie etatų mažinimą, žmonės labai nerimauja dėl ateities. Daugelis valstijų, įskaitant Rio de Žaneiro, taip neturi pinigų, kad tūkstančių visuomeninio sektoriaus darbuotojų algos vėluoja mėnesius, jeigu išvis yra išmokamos.

Didžiausia Lotynų Amerikos valstybė taip pat bando atsigauti po sukrečiančios apkaltos, per kurią pernai už blogą biudžeto tvarkymą buvo nušalinta prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusef). Ją pakeitęs Michelis Temeras (Mišelis Temeras) yra itin nepopuliarus.

M. Temeras ir keli abejų Kongreso rūmų deputatai buvo įtraukti į didžiulį korupcijos tyrimą, kurį vykdant per pastaruosius kelerius metus į kalėjimą buvo pasodinta dešimtys politikų ir verslininkų. Pats M. Temeras neigia padaręs ką nors neteisėta.

Vieno Rio de Žaneiro kvartalo šventė yra skirta prezidentui. Jos tema – „Šalin Temerą!“

San Paule, kur sambos mokyklų varžybos prasidėjo penktadienį vakare, smarkiai lijo, griaudėjo perkūnija. Kai kurios gatvės rytinėje šio didmiesčio dalyje buvo užlietos. Televizijos „Globo“ reportažuose buvo matyti visiškai užlieti ir plūduriuojantys automobiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių