Rinkimai Mianmare: šalis turi vilties išsivaduoti iš armijos diktatūros

  • Teksto dydis:

Mianmare milijonai žmonių sekmadienį balsavo istoriniuose rinkimuose, kurie gali iškelti Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) prodemokratinę partiją į valdžią ir pagaliau užbaigti dešimtmečius trukusią kariškių kontrolę.

Po dienos, kai prie rinkimų apylinkių driekėsi euforiškos eilės, o Aung San Suu Kyi atvykusi balsuoti buvo sutikta kaip kokia roko žvaigždė, balsavimas 16 val. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku baigėsi ir prasidėjo balsų skaičiavimas.

Pirmieji požymiai rodo, kad „šiandien atėjo maždaug 80 proc. rinkėjų“, sakė Sąjungos rinkimų komisijos direktoriaus pavaduotojas Thantas Zinas Aungas (Tantas Zinas Aungas) – figūra, kuri, kaip tikisi opozicija, palankiai žiūri į jos siekį gauti daugumą.

Daugiau kaip 30 mln. žmonių turėjo teisę balsuoti laisviausiuose per visą kartos gyvenimo laiką Mianmaro rinkimuose.

Aung San Suu Kyi, kuri segėjo tradicinį sijoną ir buvo su jos skiriamuoju ženklu tapusiomis gėlėmis plaukuose, jai anksti sekmadienį balsuojant Jangone, apsupo dešimtys reporterių. Tai dar kartą priminė jos išskirtinę padėtį judėjime už demokratiją.

Jos Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) mano, kad teisingas balsavimas iškels ją į vyriausybę – po dešimtmečius trukusios kovos su armijos diktatūra.

Tačiau Aung San Suu Kyi, Nobelio premijos laureatei, pagal armijos parengtą konstituciją draudžiama tapti prezidente ir NLD dar laukia sunki kova, nes ketvirtis vietų parlamente vis dar yra skirta kariškiams.

Sostinėje Neipide prezidentas Theinas Seinas (Teinas Seinas), kuris kažkada buvo aukščiausio rango chuntos generolas, atidavęs savo balsą šypsojosi kameroms ir rodė purpuriniu rašalu išteptą mažąjį pirštą.

Jo valdančioji Sąjungos solidarumo ir vystymosi partija (USDP) , armijos remiamas monstras, kuriame apstu buvusių armijos kadrų, yra pagrindinė kliūtis NLD pergalei.

Daugelis rinkėjų vis dar nervinasi dėl to, kaip įtakinga armija reaguos, jei pralaimės, ir nerimauja dėl sukčiavimo, kuris temdė ankstesnius rinkimus.

Tačiau atidavęs savo balsą sostinėje, Mianmaro armijos vadas sakė, kad jo kariai gerbs rinkėjų balsą.

„Taip kaip laimėtojas sutinka su rezultatais, turėtų (sutikti) ir pralaimėtojas“, – reporteriams sakė Minas Aungas Hlaingas.

Valstybinė televizija vėliau tiesiogiai rodė, kaip skaičiuojami balsai keliose rinkimų apylinkėse.

Žmonės, kurių daugelis segėjo tradicinius sijonus, į rinkimų apylinkes plūdo visoje šalyje.

Aung San Suu Kyi kaimiškojoje Kaumu apygardoje, į kurią opozicijos lyderė nuvyko atidavusi savo balsą, susirinko daug žurnalistų ir minios žmonių, kurie šypsojosi, mojo ir grūmėsi dėl erdvės.

„Labai jaudinausi ir taip nerimavau (dėl to), jog galiu kažką padaryti ne taip, kad mano rankos drebėjo“, – pasakodama apie tą akimirką, kai atidavė savo balsą, sakė žuvų pardavėja Kay Khine Soe (Kai Khinė Su).

„Galvojau, kad jei suklysiu, mano balsas gali pradingti“, – pridūrė ši 37 metų moteris.

Europos Sąjungos (ES) rinkimų stebėjimo komandos vadovas Alexanderas Lambsdorffas (Aleksandras Lambsdorfas) sakė, kad jo komanda „nematė sukčiavimo ženklų“.

Tačiau jis perspėjo, kad dar yra didelė rizika pervežant ir skaičiuojant balsalapius.

NLD paskelbė įtarimus dėl USDP vykdyto balsų pirkimo viename kaime Ajejarvadžio deltoje, bet tie kaltinimai kol kas greit nesiplėtė.

Aung San Suu Kyi šalininkai, kurių daugelis šį sekmadienį balsavo pirmą kartą, NLD pergalę laiko dideliu žingsniu įgyvendinant jos lemtį vadovauti šaliai.

Kad gautų daugumą, NLD reikia užsitikrinti kiek daugiau nei du trečdalius vietų, dėl kurių buvo varžomasi.

USDP reikia tik maždaug trečdalio vietų, kad susijungtų su kariškių bloku, kuriam parlamente yra skirta 25 proc. visų vietų.

NLD po balsavimo kol kas tyli, bet tikimasi, kad šalininkai susiburs prie jos būstinės Jangone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių