Rinkimai Mianmare gali lemti persilaužimą

Mianmaras sekmadienį balsuoja savo trečiuose per pusę amžiaus rinkimuose, kurie yra lemiamas nedrąsiai pradedamų reformų išbandymas, galintis iškelti opozicijos lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) į parlamentą ir įtikinti Vakarus atšaukti sankcijas.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) užsiminė, kad prieš daug metų dėl žmogaus teisių pažeidimų įvestos ekonominės sankcijos gali būti panaikintos, jei rinkimai bus laisvi ir teisingi. Tai sudarytų sąlygas investicijų bangai šioje skurdžioje, bet daug gamtinių išteklių turinčioje valstybėje, esančioje šalia kylančių ekonomikų Indijos ir Kinijos.

Nobelio taikos premijos laureatė Aung San Suu Kyi, kuri iki 2010-ųjų 15 metų buvo laikoma namų arešto sąlygomis, skundėsi dėl „pažeidimų“, tačiau jie nebuvo tokie reikšmingi, kad jos partija nedalyvautų varžybose dėl 44 vietų parlamente. Iš viso šiuose papildomuose rinkimuose varžomasi dėl 45 vietų parlamente.     

„Džiaugiamės matydami, kad viskas vyksta taikiai, ir viliamės, kad visa diena gali praeiti taikiai“, - sakė Europos Parlamento narys Ivo Beletas (Ivas Beletas), kuris atvyko į Mianmarą stebėti rinkimų.

Kad šis balsavimas būtų laikomas įtikimu, reikia, kad jį „palaimintų“ Aung San Suu Kyi, kuri iš namų arešto buvo paleista 2010 metų lapkritį, vos kelios dienos po plačiai kritikuotų visuotinių rinkimų, sudariusių sąlygas užbaigti 49 metus trukusį tiesioginį armijos valdymą ir suformuoti civilinį parlamentą.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 6 val. ryto (2 val. 30 min. Lietuvos laiku); kai kurias jų stebi stebėtojai iš Europos Sąjungos ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN).

Praėję rinkimai, kurie vyko 2010 metų lapkritį, daugelio buvo laikomi suklastotais kariškių remiamos Sąjungos solidarumo ir vystymosi partijos (USDP) - didžiausios parlamente - naudai. Aung San Suu Kyi Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) tuos rinkimus boikotavo.

Kol kas neaišku, kada bus paskelbti rinkimų rezultatai, ir ar jie bus laikomi laisvais ir teisingais. Vyriausybė pakvietė nedaug rinkimų stebėtojų, tarp kurių yra penki stebėtojai iš ASEAN, tačiau jiems beveik nebuvo duota laiko pasirengti jau pačiame Mianmare.


Šiame straipsnyje: Mianmarasrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių